Armoede, mindset en de sisterhood van Lucinda Douglas

We've Got Your Back Woman met Lucinda Douglas

Toen corona uitbrak had ik een klant in Zuid-Afrika. Zij is een zogenaamde whistle-blower. Zij werkte als directeur van de juridische afdeling bij Escom, een van de grootste staatsbedrijven van het land. De corruptie was haar een doorn in het oog en zij trok aan de bel. Vanaf dat moment werd haar leven een hel. Haar naam stond in alle media, haar adres werd bekend gemaakt en naar werk, inkomen of een uitkering kon ze fluiten. Er werd bij haar ingebroken, zij werd bedreigd en haar enige kind was niet meer veilig. Zij stuurde haar dochter naar de VS. Niemand wilde haar hebben en de staat had beloofd dat het ook zo zou blijven.

Zij zocht contact met mij. En ik zag dat wat zij nodig had, ik haar niet alleen kon geven. Zij had inspiratie en een ‘sisterhood’ nodig. Ik besloot om die ‘sisterhood’, dat veilige en vertrouwde netwerk op ze zetten. Voor haar en een andere vrouw. ‘We’ve got your back, woman’ was geboren.

#TeamVertrouwen

Ik deed iets wat ik nog niet eerder had gedaan: een team vrouwen vragen of ze om één vrouw heen wilden staan. Een team vrouwen dat een keer per maand tijd zou maken voor een sessie via Zoom. En daarnaast zou iedere vrouw ook nog eens 15 euro schenken. Die ‘tikkie-collecte’ verstuurde ik via Western Union.

Nu denk je misschien: ‘Wat helpt dit? Een vrouw zonder werk, diep in ellende heeft toch niets aan 90 euro per maand? Zij heeft veel meer nodig.’ En dat is niet zo. Geen of niet genoeg geld hebben schept nog geen armoede. Armoede is ook het ontberen van een toekomstperspectief, betrouwbare mensen om je heen en echte liefde. Dat vind ik pas armoede. Ik geloof dat niemand zo moet leven. Haar team van We’ve Got Your Back, Woman loopt zes maanden met haar op. Praat met haar, in de groep en individueel.

Inmiddels heeft deze vrouw veel stappen gezet. En wij liepen iedere stap mee. Zij is verhuisd naar de VS, haar dochter achterna. Haar blinde dochter is gevraagd als actrice in LA en Suzanne (zo heet ze) werkt hard aan het opbouwen van een eigen klantenkring. De vrouwen van het team van We’ve Got Your Back, Woman hebben er alles aangedaan om haar mentaal, emotioneel en financieel te ondersteunen.

We’ve Got Your Back, Woman

Een aantal jaren geleden sprak ik voor UWV in Utrecht over Sisterhood. Ergens over praten is leuk maar wat doe je nu echt? Wat doe je echt als vrouwen in het nauw gedreven worden? Hoe steun je ze? Geef je ze geld en kleding in de hoop dat ‘het’ zich van zichzelf oplost? Hoop je dat een ander het doet? Of keer je je af en hoop je maar dat het weggaat?

Robert Koopman van WarmGrijs ontwierp kosteloos het logo van We’ve Got Your Back, Woman en Charmaine zamelde keer op keer de gelden in. En de dames van het team maakten geduldig en betrokken hun opwachting in de Zoom-sessies. In hun drukke levens gaven ze wat hun het meest kostbaar was, hun tijd. Hun onverdeelde aandacht. Dank je voor jullie tijd, liefde, betrokkenheid, vertrouwen en lef. Jullie zijn echt van waarde.

Jij en de vrouwen

Wat is mijn droom? Ik hoop dat er veel groepen zijn zoals We’ve Got Your Back, Woman. Ik hoop dat vrouwen over de gehele wereld bereid zijn om naar elkaar om te kijken. Je kunt altijd van betekenis zijn. Ik nam vijftien vrouwen mee in mijn droom en nu kan ik zeggen dat het een enorme zegen is geweest. Inmiddels hebben wij de eerste vrouw gebracht naar waar wij konden.

Ik dank alle vrouwen voor het delen en hun inzet en als jij ook mee wilt werken aan dit project voor zes maanden ben je van harte welkom. Neem gerust contact met met op. We’ve Got Your Back, Woman, we doen het samen.

We've got your back, woman. Initiatief van Lucinda Douglas