But teacher… in Europe everybody is happy!

 

 

Sinds enige tijd geef ik les op Wittenborg University. Ik geef marketing en mijn studenten komen uit de hele wereld. Het is niet alleen boeiend om dit alles in het Engels te doen maar vooral uitdagend om alle standpunten, ideeën en aannames van deze studenten aan te horen.

 

My father died of old-age

Onlangs kon een van mijn Nigeriaanse studenten zijn presentatie niet doen omdat zijn vader net was overleden en hij voelde zich erg verdrietig. Toen ik vroeg waar zijn vader was aan overleden, antwoordde hij: ‘Old age, mam.’ Zijn vader was 59 jaar geworden. Een heerlijk open gesprek volgde en ik genoot van zijn ‘easy life thinking’.

 

In Europa hebben jullie toch alles?!

Deze student vertelde ook dat het leven in Europa zoveel gemakkelijker was want iedereen hier was gelukkig! Er zijn immers wegen, geld, ziekenhuizen en scholing op hoog niveau. Mensen kunnen alle kleding kopen van alle merken! Je snapt het al, dat wat hij dus niet had in eigen land en miste in zijn leven zou hem happy maken. Grappig… wij denken dat ook vaak. Dat wat wij niet hebben, zal ons wel gelukkig maken maar niets in minder waar.

 

Ik vertelde hem dat ik dat ook dacht toen ik voor het eerst in Nederland kwam. Ik kon me alleen maar voorstellen dat mensen hier ECHT aan het leven waren, ECHT aan het genieten waren, maar ik kwam veel ontevreden, verdrietige en eenzame mensen tegen.

 

Geluk ligt nooit in dingen, maar hoe je omgaat met het leven

Ook vertelde ik hem dat veel mensen hier ook denken dat hun geluk ligt buiten dat wat ze hebben en hij moest hard lachen. Ik zei dat geluk nooit zit in dingen maar hoe jij omgaat met het leven. Hoe dankbaar je bent! Volgens hem was het hier in ieder geval veel beter dan in Nigeria. ‘Neeeeee!’, riep ik. ‘Dat mag je niet zeggen.’ (En uiteraard vinden ze mij een toffe juf;))

 

Het gesprek zorgde bij mij voor een stevige glimlach. Ik ervaar het als een zegen om dit soort gesprekken met mensen te mogen voeren. Dankbaar zijn voor wat je hebt bereikt en nee, het hoeft allemaal niet in de materiële sfeer te zijn. Vooral inzichten tellen. Want met de juiste inzichten kom je ook veel verder; je hebt te vertellen, te delen en je kan anderen inspireren.

 

Glimlach

Wij hebben veel. Kijk maar eens om je heen en schrijf het misschien eens op. Ook – de kleinste – glimlach van iemand anders kan al rijkdom voor een ander, voor jou zijn. Oh en dat geval, vergeet niet om die glimlach door te geven…

 

Liefs, Lucinda