Nee, dank je. Ik hoef je cadeau niet!

 

photo: lacie slezak

Afgelopen vrijdag had ik een kennismakingsgesprek op de zaak. Ik had de dame via LinkedIN ontmoet en ik vond het leuk om met haar af te spreken. In grote lijnen doen wij hetzelfde maar mijn klanten zijn vaker dames die hetzelfde doen.

Bij binnenkomst gaf zij mij als cadeau een boek en ik vroeg meteen; ‘Is het gesigneerd?’ Waarop zij antwoordde: ‘Ik kan het wel voor je signeren.’ Ik vroeg: ‘Ben jij dan de auteur?’ ‘Nee, het boek is van een van mijn zakelijke partners.’ ‘Oh’, zei ik ‘nee dank je. In dat geval wil ik het niet.’ Uiteraard vergezeld van een hartelijke glimlach.

 

Boeken, ballast en het leven

Een snel gesprek maar wel een dat helder weergeeft over wat ik wel en niet accepteer en waardeer. Ik kwam tot dit inzicht toen ik zag dat ik steeds meer boeken cadeau kreeg die ik niet las. Ik vind het disrespectvol omdat er waarschijnlijk wel mensen zijn die dat boek wel lezen (en er echt van genieten of iets aan hebben). Maar ik niet. Als ik een boek wil, koop ik het wel.

Boeken krijgen betekent voor mij ballast. Voorwerpen die ik nooit zal gebruiken maar om een ander een plezier te doen accepteer ik het maar. En dat is nu precies waar dit over gaat. Ik wil vooral in deze tijd mijn leven zo inrichten en afbakenen dat ik niet met spullen zit waar ik niets aan heb. Een ander denkt je een plezier te doen en jij denkt, ik kan geen nee zeggen of het is maar een boek maar in feite is het hoe wij vaak omgaan met ons leven.

 

Wij accepteren alles. Nu ja, in ieder geval heel veel… vaak veel te veel. Ook al zeggen we dat het niet willen, toch doen wij het. Bezie het geschenk van het boek als een metafoor voor het leven. Een boek neemt weinig ruimte in maar het geldt dus voor alles waar je zogenaamd blij mee moet zijn.

 

Haar reactie

Zij moest eerst even nadenken en verwerken wat er gebeurde. Ongewoon was het zeker. Ik zag haar denken en dat was erg leuk. Toen zei ze: ‘Je hebt helemaal gelijk! Ik heb er nog nooit zo over gedacht!’ Het was voor ons een heerlijke start van ons gesprek. Zij vertelde dat moeite had met focussen, met de ‘juiste dingen doen’ om haar droom te leven maar onze ontmoeting had haar al enorm geholpen. Helder aangeven wat wel en niet past geeft altijd richting in wat wij willen bereiken. Empowerment.

 

Rekening houden met jezelf en wat jij wilt

Ik weet dat het bijna asociaal overkomt als je altijd maar (eerlijk) nee zou zeggen en dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Wat wel van belang is, is dat jij je grenzen aangeeft in het geheel. In het verleden heb ik veel te vaak gezien dat vrouwen ver over de grens gaan met als gevolg dat er veel te veel op hun bord belandt. En wat de gevolgen daarvan kunnen zijn…

Als wij met ingang van ‘dag 1’ (en dat kan vandaag zijn) onze grenzen duidelijk aangeven, winnen we onszelf terug. We beschermen onszelf (nemen onszelf dus serieus) en voor de ander wordt het een stuk lastiger om een en ander op ons bordje te deponeren.

 

Go with the flow? No!

En wat zo leuk is, is als je meer lef, durf en borsten toont (lief bedoeld), zullen anderen je juist heel serieus nemen. Dat willen wij toch echt wel. Jij wilt gezien en gehoord worden, met respect en liefde behandeld worden; maar dat kan alleen als jij zelf de kaders aangeeft. Jij hebt de sleutel in handen. Jij bepaalt wanneer de deur dicht of open gaat.

 

Wat ik zie is dat wij ons zelf te vaak verloochenen. ‘Go with the flow’ heet het dan. Nu, wat ik wel weet is dat dat ‘go with the flow’ je alleen maar een kuddedier maakt. Sta toch eens voor jezelf. Hoe kijk jij naar het leven? Kijk naar wat je werkelijk wilt. En wat kun jij vanuit die situatie betekenen voor anderen?

 

Hoeveel ongevraagde boeken heb je in de kast staan?

Ik heb er inmiddels niet zo veel meer. Ik heb ze cadeau kunnen geven aan klanten en vrienden (ja, die ze echt waarderen) en zo heb ik ervoor gezorgd dat ik alleen boeken heb die ik zelf wil. Die mindset heeft een weerslag in mijn hele leven. Mijn huis is lekker leeg. Alleen dat wat ik zelf met mijn gezin wens, heeft een plek. Geen verplichtingen, geen moeten en zeker niets om een ander een goed gevoel te geven. Ah… dit is toch MIJN leven!

 

Ja Lucinda, ik wil mijn leven ook zo inrichten. Wat is de 1e stap?

  • Wat is je doel in het leven? Past je omgeving daar wel bij? Nee, zorg er dan voor dat je omgeving er fysiek uitziet als je droomomgeving.
  • Leer om enthousiast nee te zeggen zonder dat jij jezelf weer toelicht.
  • Kies ervoor om met mensen om te gaan die veel respect hebben voor je.
  • Draag je graag rood! Maar doe je het veel te weinig? Schaf dan meteen een rode jurk aan met rode schoenen en een rode hoed.

Volgens mij snappen wij elkaar nu wel heel goed!

 

Uiteraard kan je ook mijn online programma Everyday Empowerment volgen. Daarin geef ik je nog meer handvatten om je leven  met succes in te richten. Ik wens je heel veel plezier en vergeet niet… volg je hart… je eigen hart!