‘Eerst seks met mij, dan je diploma’

Lucinda Douglas

Ik ben altijd heel eerlijk geweest over de loop van mijn leven. Ik heb zaken geaccepteerd die niet zuiver waren. Dat heet verantwoordelijkheid nemen. 

In 2018 schreef ik mijn autobiografie Yes You Can Woman! en reken maar… alles waar jij je voor kan schamen, heb ik daarin geschreven. Ook dit verhaal. Waarom deel ik dit met je?

Vandaag sprak ik Leontine, een dame die graag wil meeschrijven aan Lefwijf 3 en zij vroeg: ‘Mag ik je een persoonlijke vraag stellen?’ ‘Natuurlijk.’ ‘Ik las in een interview dat jij van je diploma afzag omdat jouw professor seks wilde hebben in ruil voor dat diploma.’ ‘Dat klopt.’ En zei vervolgde: ‘Wat ben je zacht voor jezelf…’

Schuldig?

Zacht. Toen dacht ik niet in termen van hard of zacht. Ik heb alles geprobeerd om dit niet te laten gebeuren. Uiteindelijk ben ik naar de rector gestapt maar hij was vriendjes met mijn professor en ik wist dat hij mij nooit zou geloven. Wellicht zou hij mij geloven maar niet mijn kant van het verhaal inzien. Ik baalde enorm en dat is werkelijk een understatement. Ik wist dat het geen zin had om überhaupt aan mijn examen te beginnen omdat hij gewoonweg niet toe zou laten dat ik zou slagen. Hij had duidelijk de macht. 

Tuurlijk zeg ik achteraf… ik heb het zover laten komen. Tuurlijk was ik niet onschuldig maar om mij er zo voor af te straffen was niet eerlijk van hem maar hij vond van wel. Hij vond dat ik aanleiding gaf dat ik hem meenam in mijn spel. Dat ik het al jaren aan het uitlokken was. 

Ergens was ik ook schuldig daaraan. Ik heb mijn ouders zo teleurgesteld dat ik mijn diploma niet haalde maar ik kon het ze niet vertellen. Ik zei gewoon dat ik gezakt was. Dat ging veel beter af. Daarna begon ik meteen met een opleiding tot secretaresse en dat rondde ik snel af. Soms denk ik nog steeds dat ik gezakt ben… veel makkelijker om te incasseren. 

Het spel en de knikkers

Maar hoe kwam dit tot stand? Ik was een zelfbewust achttienjarig meisje dat net de middelbare school had afgerond. Ik had een vriend al sinds mijn vijftiende en ik kon soms schommelen tussen een paar vriendjes. Mijn professor was er al vanaf dag één op mijn voortgezette opleiding en als hij langs mij liep ik de klas schuurde hij altijd tegen mij aan. Stond net te dichtbij en al snel had ik hem in de gaten. Hij begeerde mij en ik vond hem walgelijk maar als ik zijn spel mee zou spelen was het natuurlijk een hele gemakkelijke manier om mijn opleiding af te ronden. Ik hoefde dus niet te veel te werken en kon gewoon mijn partyleven leiden. 

Helaas heeft alles een prijs. Mijn medestudenten hadden het natuurlijk al snel door dat ik zijn favorite was en iedereen kwam naar mij toe en zei: ‘Jij kan vast en zeker examenpapier van hem aftroggelen en zo hebben wij ook baat bij je relatie met hem.’ Relatie… daar was geen sprake van.

Ik weet nog dat hij mij vroeg om een keer met hem te golven. Het was net voor het examen van ons eerste jaar en ik ging met hem mee. Hij was grappig, hij was gevat en gelukkig diep onaantrekkelijk maar ik ging wel mee in het spel. Aan het eind van de dag ontving ik wel het gehele examen. En dat deelde ik met mijn klas. Zo had iedereen er baat bij dat ik deze ‘relatie’ onderhield en niemand zei er wat over. 

Overleven

Ik weet nog dat hij mij in het tweede jaar vroeg op mijn lingerie na mijn kleding uit te doen bij hem op de zaak, hij had namelijk ook een consultancybureau. Ik weet nog wat ik aanhad. Hij raakte mij niet aan maar liep om mij heen om naar mij te kijken. Dat deed hij wel een uur lang en uiteraard ontving ik weer mijn eindexamenvragen. 

Er waren meer van dat soort momenten en steeds meer. En natuurlijk de praat-sessies bij hem op kantoor en de lunches… iedereen wist het maar en de examenpapieren waren behoorlijk in trek. Ik kon hem wel managen, dacht ik. Hij vond het geweldig om met mij te pronken en op de gala-avonden genoot hij van hoe ik bewoog. Ik weet nog dat hij mij op een keer vroeg om te helpen op een beurs in Hotel Cape Sun in Kaapstad. Ik was er met mijn beste vriendin ongeveer vier dagen aan het werk.

Ja, het had iets erotisch en ook al lijkt het nu alsof ik het onder controle had, hij had zijn plan allang klaarliggen. Voor hem was het uitgestelde begeerte, visuele sex en wat nog meer. 

Wat ik nog niet verteld heb is dat hij getrouwd was. Hij had een vrouw en kinderen en dat gaf mij het gevoel dat het altijd wel veilig was. Hij zou toch nooit iets doen wat ik niet wilde. Hij zou nooit meer willen dan kijken. En ja daar waren ook momenten dat ik weer in mijn lingerie stond en hij aan mij wilde ruiken. Ik was al heel wat gewend. Het is niet alsof dit mij nog nooit was overkomen dat mannen advances maakte alleen nu had ik er nog wel voordeel bij. En als je denkt… wat een slet, wat een gemakkelijke vrouw, wat een naïef meisje, wat een… ik heb geleerd dat als je geen normen hebt maar alleen wilt overleven bijna alles geoorloofd is. Ik heb geleerd dat als er een ‘easy’ uitweg is, ik het zou nemen. Slim was het niet maar ik deed wel mee. 

Schaamte

Dit is een lastige… schaam ik mij hiervoor? Het antwoord is ergens wel ja. Ik heb het laten gebeuren. Ik deed namelijk mee. Ik had ook nee kunnen zeggen maar ik kon de verleiding van aandacht en het goede aanzien van mijn klasgenoten niet weerstaan. Nu denk ik er heel anders over maar ik weet ook hoe het is om er middenin te zitten. Ik kon het doen en deed het. Het was geen hoofdzaak. Ik had een vriend en de professor viel mij niet lastig, ik moest alleen opdraven wanneer hij dat wilde. En ik deed het. 

Oordeel

Je mag mij oordelen. Alles mag maar hij heeft dit waarschijnlijk vaker gedaan voordat hij mij ontmoette en absoluut vaker gedaan na mij. Was ik gewillig? Foute aandacht is mij vaker overkomen. Ik heb dit ook vaker laten gebeuren. Het gaf mij het gevoel van macht. Als je nou denkt… wat weet dit meisje nou eigenlijk… niet doen. Ik heb juist heel hard moeten werken voor mijn overige vakken omdat zijn collega’s heel goed wisten wat er speelde. Zij wisten het want ik kon het heel goed merken in de klas. Ze keken toe maar alles was ingewikkeld want als je dit zegt, dan weet hij ook andere dingen over jou en zo ging dat maar door. 

Nee.

Er was een moment dat het niet meer bleef bij ruiken of aan mij zitten. Nu wilde hij seks met mij en in ruil daarvoor zou ik slagen en mijn diploma krijgen. En toen zei ik nee. Ik ging al tegen mijn gevoel in en ik wist dat het niet kon maar deed het toch. Nee, ik was klaar. Was ik zwak? Ik vond de aandacht machtig mooi. Ergens had ik macht over in mijn leven… dacht ik in die tijd. Ik vond dat ik hierin presteerde. En toch op een dag vroeg hij dat van mij en eigenlijk was het allemaal voor niets. 

Toen had ik het nog steeds niet door. Het duurde veel langer. Ik begon zelfs een voorkeur te ontwikkelen voor getrouwde mannen. En dat ging best ver. Nu ik dit schrijf, voelt het nog steeds ongemakkelijk omdat ik er niet goed vanaf kom. Ja, ik zat behoorlijk fout. Maar niet met de omstandigheden, kennis en feiten van toen. Toen kon ik alleen maar overleven. 

En nu?

Nu spreek ik er niet meer over. Ik heb het beschreven in mijn autobiografie en een plek gegeven. Inmiddels heeft God mij daarvoor vergeven en dank ik Hem dat ik het kan delen zonder oordelend te zijn. Toen ik dat hoorde van The Voice zei ik alleen … er zijn geen winnaars. En dat klopt ook. 

Hoe heb ik mijn leven veranderd?

Ik ben christen geworden, ik ben gedoopt en heb Jezus aangenomen als redder. Wat duidelijk werd voor mij is dat ik mezelf niet kon redden. Ik kon mezelf alleen maar verwoesten. Voor mij was dit de enige weg want de menselijke begeerte zal altijd blijven. Mijn man Richard redigeerde mijn autobiografie waarin ik veel vertelde. Net niet alles, maar daar heb ik dan nog ruimte voor nog een boek. 

Helpende hand

Ik wil Leontine bedanken dat zij mij de vraag stelde en ik geef graag een eerlijk antwoord. En ik houd ervan om vanuit mijn leven te kunnen vertellen. Sommige dingen die ik heb meegemaakt hebben mij gevormd en ik ben er deels dankbaar voor. Ik heb diepe compassie voor vrouwen. Ik snap hoe ingewikkeld het leven kan zijn en dan heb je niets aan verwijt maar wel aan een helpende hand. 

Heb je nu ook zo’n verhaal? Deel het dan in Lefwijf 3. Er zijn nu nog plaatsen over en het kan. Ook jouw verhaal kan een aanmoediging zijn voor anderen.