Ontmoet Eve van ELLE Mastermind

Ontmoet Eva van Dijk van ELLE Mastermind

Hoe heb je het ervaren om ELLE-dame te zijn?

Ik vond het heel spannend. Zeker in het begin. Ik werd opgetild, meegenomen en uitgedaagd om dingen te doen die ik nog nooit gedaan had.  Ik heb gemerkt dat mijn kennis en ervaring van waarde zijn voor elke organisatie die openstaat voor nieuwe ideeën. Dat is een fantastische ervaring. Dat geeft  een enorme boost aan mijn gevoel van eigen waarde en zelfvertrouwen.

Hoe komt het dat jij als Mevrouw Van Dijk zo één bent geworden met mantelzorg?

In 2014 waren mijn man en ik mantelzorger voor zijn ouders. Toen hebben wij ervaren welke impact mantelzorg op je leven heeft. Zowel op je vrije tijd als op je werk en op je sociale contacten. En dat er veel te weinig professionele hulp geboden wordt.

Wat is jouw drijfveer om mantelzorg op de kaart te zetten?

Ik vind dat er in de huidige “participatiemaatschappij” onevenredig zware lasten rusten op kwetsbare schouders. Ik wil mijn bijdrage leveren aan het ontlasten van de mantelzorger, zodat deze overeind blijft staan.

Mantelzorg zal de komende jaren allen maar belangrijker worden. Hoe staat het met de bewustwording van mantelzorg in Nederland? Hoe ga je dat kenbaar maken?

Ik kom nog steeds op plekken waar mensen zeggen : “Mantelzorg? Wat is dat?” Dat komt voor bij mensen die voor iemand zorgen en dat gewoon doen, omdat het de vader of moeder is. Zij vinden zich geen mantelzorger. En het komt voor bij bedrijven die zeggen : “Wij hebben geen werknemers die mantelzorger zijn”. Volgens de statistieken is echter nu al 20% van de werknemers ook mantelzorger. Daar is dus nog heel veel werk aan de winkel. Momenteel geef ik lezingen en workshops bij bedrijven en organisaties om hen hiervan bewust te maken. En aan de mantelzorgers geef ik informatie en tips om het vol te houden. En natuurlijk sta ik regelmatig in de krant en weten alle huisartsen, sociale wijkteams en thuiszorgorganisaties dat Kappa Helpt! bestaat. Ook ben ik begonnen met het schrijven van een boek, dat in 2020 uitgegeven gaat worden.

Wat is de toekomst van de mantelzorg? Zijn er trends?

Nu staan er nog gemiddeld veertien mantelzorgers om iemand heen die zorg nodig heeft. In 2040 zijn dat er nog maar zes. Dat betekent dat in de toekomst meer mantelzorg ingekocht moet worden en dat het net zo gewoon wordt als kinderopvang.  Er komt een meer gedeelde verantwoordelijkheid, waaraan ook gemeenten, zorgverzekeraars en werkgevers hun bijdragen zullen leveren. Eén van de trends is dat tinybots een aantal taken van de menselijke hulpverleners over gaan nemen. Er worden steeds meer technieken ontwikkeld die ouderen ondersteunen bij het langer thuiswonen.

Hoe ziet jou instapaanbod voor bedrijven eruit?

Mevrouw Van Dijk biedt drie zeer laagdrempelige diensten. 1. Een maandelijks inloopspreekuur voor de werknemers. 2. De workshop Werk & Mantelzorg, hoe houd ik het vol? Voor de werknemers. Van daaruit worden er aanbevelingen aan de organisatie gedaan om het personeelsbeleid structureel aan te passen.  3. Individuele coaching van de werknemer met intensieve zorgtaken.

Welke bedrijven doen mee aan mantelzorg zoals jij die aanbiedt?

Qua branche is er een grote diversiteit. Dus zowel overheid, productiebedrijven als dienstverlenende instellingen, onderwijs en zorg. Tot nu toe zijn het organisaties met meer dan 140 werknemers, waarvan zowel de directie als de HR-afdeling de medewerkers een warm hart toedragen. Daar is mantelzorg in ieder geval bespreekbaar en zij zetten in op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de werknemer.

Jij schreef vorig jaar een hoofdstuk in het boek ‘The Only 21 Stories You Will Ever Need to Be Successful in Life & Business’. Wat is succes voor jou? Voel jij je succesvol?

Succes is voor mij dat het gewenste resultaat van mijn inspanningen behaald wordt. Bij een geslaagde mantelzorgvervanging is het win-win in het kwadraat. En dan gebeuren er prachtige dingen, die niet gebeurd zouden zijn als ik niet twee mensen bij elkaar gebracht had. En ja, in dat opzicht voel ik mij heel succesvol.

Wat is jouw doel voor het komende jaar?

Mijn doel is dat ik nog veel meer bedrijven bewust maak van de tikkende tijdbom van de toenemende mantelzorgtaken. En dat ik nog voor nog veel meer mantelzorgers regelmatig oplaadmomenten kan regelen, zodat ze het mantelzorgen langer vol kunnen houden.  

Naschrift. Heb jij ook interesse in ELLE Mastermind? Hier vind je meer info, je kunt ook altijd contact met me opnemen.

Het boek ‘The Only 21 Stories You Will Ever Need to Be Successful in Life & Business’ kun je hier en hier bestellen.