Geen inzichten meer! Uitzichten graag!

Geen inzichten meer! Blog van Lucinda Douglas

 

Onlangs zei een vrouw het weer tegen me: ‘Wat een geweldige inzichten Lucinda!’ En opnieuw vroeg ik me af waarom ze dat zei, ze riep het zonder erbij na te denken. Zucht… inzicht als stopwoord, ik had dat niet kunnen bedenken.  Ik kan het ook niet meer horen.

 

Wij barsten zeer regelmatig van inzichten maar ontberen daarbij de uitzichten. Voortdurend consumeren we inzichten, eentje bij het ontbijt, eentje tijdens de lunch en natuurlijk als opwekkend tussendoortje. En dan heb ik het nog niet over de avondlijke inzichten. We zijn overvol van inzichten maar… er is geen uitlaadklep. En is er toch een uitlaadklep, dan neemt deze de vorm aan van een ballon; de opening is zo klein dat het inzicht er verwrongen uit komt. Ze weten niet hoe ze het inzicht kunnen realiseren. En ik weet dat mensen soms ook bang zijn om de behaalde inzichten te leven.

 

Inzichten als comfort food

In ons gezin gebruiken wij vaak een Zuid-Afrikaanse uitdrukking als de kinderen niet meer willen eten: ‘Als jakhals vol is, is de druiven suur’. Je begrijpt de strekking natuurlijk al. Na zoveel lekkers zit je vol en smaakt niets meer. Hetzelfde geldt voor inzichten en we vreten ze de hele dag door. Graag ook buiten de deur want op events, seminars en menige workshop is het heerlijk inzichten happen. Hoe meer hoe beter. Inzichten als comfort food.

 

Maar wat gebeurt er uiteindelijk, net als te veel lekkers, verliest het zijn waarde en smaakt het niet meer. Vaak verorberen wij inzichten alsof ons leven er vanaf hangt. Zonder een moment van reflectie of het echt smaakt of dat je echt het inzicht in je leven gaat toepassen.

Ik gaf onlangs een Facebook-live over dit onderwerp en wat denk je wat de reactie was… precies: ‘Wow Lucinda, wat een inzicht!’ Het inzichtenvirus moet nu erg besmettelijk zijn.

 

Inzichten verbeteren jouw leven… als je ze leeft

Schrijf nu eens jouw inzichten op die de meeste indruk hebben gemaakt en ga er mee aan de slag! Wat voor mij een inzicht is, is voor jou wellicht geen inzicht dus kijk goed naar wat jij verstaat onder inzicht. Wat voor de een belangrijk is, heb jij geen boodschap aan. Een inzicht moet je iets kunnen brengen. Jij moet vooruit met een inzicht, je moet er beter van worden. Inzichten verbeteren je leven. Heb je een paar inzichten waarvan je denkt dat ze inzichten zijn maar ze zijn waardeloos of nu niet van toepassing, gooi ze overboord. Ga ‘wild’ om met je leven. Maak beslissingen van wat je wel en niet bij je wilt houden. Dump wat je niet verder brengt en wees daar heel helder in. Het ruimt op om zo om te gaan met je leven.

 

En mensen zeggen van alles. Vorige week zei iemand: ‘Lucinda, mensen zeggen vaak tegen mij “Je weet niet wat je mist.” Ik moest lachen want het is waar dat ik niet weet wat ik mis en ik hoef het ook helemaal niet te weten, ik voel me goed zoals het is.’ Ik houd van mensen die bold statements maken op een overtuigende en authentieke manier.

 

Selecteer jouw waarde

Nee, ik heb geen enkele behoefte om alles te willen weten. Geen enkel behoefte om overal te zijn. En niet alles komt binnen ook al luister ik in volle concentratie. Mijn mind is geen prullenbak. Niet alles hoeft per se een plek te krijgen. Ik bepaal. Ik selecteer en zo doe ik met alles in mijn leven. Zorg er dus voor dat jouw leven waarde heeft, dat jij waarde krijgt, dat jij weet wat goed is voor je.

 

Inzichten, plezier en voldoening

Lang geleden – maar ook gisteren – heb ik besloten om mijn leven in te richten met informatie, mensen, boeken en ideeën waarmee ik verder kan. Liefde, compassie, vooruitgang, geven om mensen en succesvol zijn. Nooit de lat te hoog leggen maar wel altijd plezier beleven en voldoening krijgen met wat ik doe. De juiste inzichten (ja, ja) leven, beleven en eigen maken. Leven volgens de inzichten die mij verder brengen. Ja, ik houd van een simpel leven… een overzichtelijk leven. Als spreker, coach en auteur geeft dat me alle ruimte. Tell me, welk inzicht heeft jou leven veranderd?

 

En over inzichten gesproken… ik zie je uiteraard graag bij mijn live talkshow The Lucinda Douglas Show!