Lefwijf, klap haar omhoog!

Lucinda Douglas en Femke Brenninkmeijer

Het boek LEFWIJF belandt bij vele vrouwen. Ook Femke Brenninkmeijer, CEO van de Europese binnenvaartcoöperatie NPRC, las het boek met plezier en haalde er haar zes favoriete verhalen uit. Wij bespraken hoe vrouwen elkaar kunnen steunen. Overigens zijn vrouwen van nature geen steunpilaren voor elkaar maar onder bepaalde omstandigheden willen ze dat zeker wel zijn. En vergeet niet, wij hebben het gevoel nodig dat wij goed bezig zijn. Wij willen graag van haar horen dat we op de juiste weg zijn.

Gunnen en meedenken

En ja, dat geldt ook voor de vrouw die directeur of CEO is. Ik weet nog toen ik zo’n positie had, ik moest uitleggen waarom ik niet dagelijks op het schoolplein stond (mijn man stond er wel). Op de zaak had ik altijd het gevoel dat anderen op mij wachtten om te falen.

Vaak zijn vrouwen in topposities alleen en/of voelen zij zich daar alleen. Een ‘sisterhood’ zou op die momenten fijn zijn; vrouwen die het je gunnen, met je meedenken en die je kunt vertrouwen. Zo zag ik dat mijn vertrouwenspersonen meestal geen vrouwen maar mannen waren. Wij mogen er absoluut meer zijn voor elkaar. Dan presteren we nog veel beter.

Rolmodellen

Sinds ik genomineerd was voor Etnisch Zakenvrouw van het jaar 2016 heb ik mooie dingen meegemaakt. Naar Nigeria om te spreken aan de Afrikaanse top She Speaks, naar Londen om te spreken aan een prestigieuze universiteit, de vrouw in Nederland voor zender NPO en zoveel gave dingen… ik heb mij altijd ingezet om jonge vrouwen te inspireren en om aan te geven dat hoe je omgaat met iets belangrijker is dan wat je meemaakt.

Tijdens mijn gesprek met Femke hebben wij het gehad over het belang van rolmodellen. Veel vrouwen willen bij bedrijven werken maar als er geen vrouw in de board aanwezig is, voelt zij zich bewust of onbewust niet welkom en weet zij ook dat hier geen toekomst voor haar is. En moet meer vertegenwoordiging zijn. Dan pas ervaart een vrouw dat zij erbij hoort.

Mannen, vrouwen en bessen

Ken je nog de verhalen hoe mensen in grotten woonden? Dat mannen moesten samenwerken om een mammoet te vangen? De vrouwen gingen ‘samen’ op zoek naar besjes maar er was een probleem. Vond een vrouw een stuik met rijpe bessen, pakte zij wat zij nodig had, markeerde de struik en kwam de volgende dag weer terug. Zij deelde dat dus niet met andere vrouwen want zij moest ook nog besjes hebben voor haar gezin voor de volgende dag. Het nare hiervan is, zo ging het heel lang en nog steeds speelt dit een rol. Alleen als je weet dat het vrouwenbrein zou werkt, kan je dit veranderen. Door bewustwording en kennis ben je verplicht haar omhoog te klappen.

Wij hebben er één!

In 2019 schreef ik het boek Smart & Savvy Leadership waarin ik vertel dat veel bedrijven één vrouw hebben aan de top en denken… dan hebben wij er tenminste een. Liefst nog met een kleur en dan hebben wij het helemaal goed gedaan. Maar vrouwen zijn pas gelukkig en hebben vertrouwen in de zaak als ze met z’n drieën zijn. Dat fenomeen heb ik vaak uitgelegd bij grote organisaties omdat ‘de aap op de rots’ de ander ervan af vecht en met drie vrouwen liggen de verhoudingen anders… vertrouwen en rust verschijnen.

Omhoogklappen

Door de ander de shine of het podiummoment te geven, kom je verder. Juist de ruimte geven aan de ander maakt het verschil. Ik coach veel vrouwen vooral in de business runnen, zichtbaarheid, lef, succesvol zijn… wat dat ook mag zijn voor je. Maar beslissend is daadwerkelijk achter de ander te staan en haar omhoog te klappen en daarmee sier jij jezelf. Dat is pas power, lef en een lefwijf zijn!

LEFWIJF

Ik dank Femke, voor een mooi gesprek. Het inspireerde mij om dit te schrijven omdat wij graag willen dat vrouwen vooruit komen in hun levens en het verschil maken. Daarvoor hebben wij elkaar nodig.

De zes verhalen die Femke het meest raakten, zijn de verhalen van Rolinka Klein Kranenburg, Pamela Westerwaal, Claudia Koehoorn, Dianne van der Putte, Pauline de Wilde en – ik kan er niets aan doen – die van mij. Het boek LEFWIJF is een en al empowerment, vrouwen die strijden en zelf het heft in handen nemen om de beste versie van zichzelf neer te zetten. Vijftig rolmodellen die jou graag hun verhaal vertellen.