Koningin van de Mindset

 

Tegenover me zit Lucinda. Een flamboyante vrouw met donker krullend haar, op glanzende hoge hakken en met prachtige bruine ogen die spreken. Ze straalt kracht en presentie uit. En ze bruist. Als ze lacht, lacht haar hele lichaam.

 

Ik heb haar ontmoet bij een netwerk dat zij heeft opgericht en waar ze de voorvrouw is. Mij is opgevallen dat ze een sprankelende, warme sfeer weet te creëren. Ze fascineert me en ik ben benieuwd wat haar verhaal is. Ik vraag het haar.

 

Ze is even stil en kijkt nadenkend. ‘Weet je,’ zegt ze, ‘vandaag liep ik naar school om mijn dochter op te halen en ik liep te denken aan wat ik allemaal niet kon. Ik dacht: Wat kan ik veel niet. Dit kan ik niet, dat kan ik niet. Ik kan eigenlijk ontzettend veel niet… En weet je wat er gebeurde?’ Ze kijkt me met opgetrokken wenkbrauwen aan. Ik schud mijn hoofd.

 

Kracht

‘Ik zag mezelf in gedachten stoppen met lopen en gaan zitten op de stoeprand. Met mijn hoofd in mijn handen. Ik kreeg werkelijk de neiging om het te doen! Toen opeens flitste het door me heen: Moet je zien! Dit is wat gedachten kunnen doen! En ik realiseerde me de kracht van gedachten. En hoe je jezelf alles kunt wijsmaken.

 

Heel veel mensen hechten veel te veel waarde aan hun gedachten en laten zich erdoor om de tuin leiden. Ik heb geleerd om mijn gedachten te controleren. Om ze die kant op te sturen die ik wil. En daar ben ik heel goed in geworden.’ Ik vraag haar hoe ze dat geleerd heeft.

 

We graven. Het komt in brokjes naar de oppervlakte. Losse, glanzende brokjes, die soms pijn doen aan de randen. Alsof we onbewerkt edelmetaal opdelven uit een mijn. Eén klein brokje gaat over Nederland, een land op dat moment nog ver weg voor Lucinda.

 

Mogelijkheden

‘Ik weet het nog steeds: toen ik twaalf was, zat ik een keer op het toilet in Readers Digest te bladeren. Ik zie het licht nog zo door het raampje naar binnen vallen. In het tijdschrift stonden foto’s van Nederland. Daar had ik vaak over gehoord. Het was voor mij het land waar alles kon. Maar wat een kleine tuintjes, dacht ik, en ik kon me niet voorstellen dat mensen daar wilden wonen. Het leek me zo benauwend!’

 

En dat terwijl ze in het Zuid-Afrika van de apartheid woonde als kleurling. Ze mocht niet naar blanke scholen en bepaalde opleidingen waren niet toegankelijk voor haar. Ze groeide op ‘in een klein hokje’ in de maatschappij, waar ze niet uit mocht.

 

Maar Lucinda vond het heerlijk in haar hokje. Ze vond in de beperking haar kracht. ‘Daar heb ik geleerd om binnen de grenzen mijn mogelijkheden maximaal te benutten. Ik dacht niet: Ik mag dit niet, ik mag dat niet. Ik dacht: Wat kan ik wél? En ik ging erop af, genoot ervan!’

 

Top-salesvrouw in Nederland

Toen ze eenmaal afgestudeerd was, bracht het lot haar in Nederland. Het land van de kleine tuintjes uit het tijdschrift en het land van de mogelijkheden. Er wachtte een verrassing.
‘Ik wist niet wat ik meemaakte. Ik kwam terecht in een woonwijk met grote huizen. Je zag daar nooit iemand. In al die huizen zaten vrouwen die de deur nauwelijks uit kwamen! Ik dacht: Als dit hier normaal is, dan is het heel gemakkelijk om hier succes te hebben. Er kan zoveel, maar niemand doet het!’

 

Lucinda besloot ervoor te gaan. Ze zocht omgevingen waar ze voldoening, uitdaging en plezier vond in haar werk – haar ‘VUP-principe’, zegt ze met een grote smile. En ze ontwikkelde zich tot een van de top-salesvrouwen in Nederland.

 

Waar zij een verkoopafdeling gaat leiden, stijgt de omzet van een bedrijf met minimaal 10 procent. 25 procent komt ook voor. Toen na haar komst bij een bedrijf de omzet in één maand 30 procent groeide, zei de directeur: ‘Dit is verschrikkelijk. We kunnen niet meer zonder je!’ Ze is nu internationaal salesmanager van een groot logistiek bedrijf, naast sales expert van haar eigen bedrijf Clients for Clients.

 

Mindset. Verkopen als vanzelf

Sales is haar voertuig, zegt ze. Maar het gaat om iets anders. Om lef. Om je plek te durven innemen. Om niet bang te zijn. Kortom, het gaat om mindset. ‘Mindset is alles! Als je niks meer hebt, heb je alleen nog maar je mindset om er iets van te maken. Als je je richt op je mogelijkheden, dan kun je zo veel!’

 

Nu traint Lucinda anderen om ook zo te denken. Om uit te gaan van hun eigen kracht en waarde. Van de mogelijkheden en de kansen. En dan gaat verkopen vanzelf.

 

Want waar Lucinda komt, gaat het bruisen. Opeens zie je dat je kunt spelen met wat er is. Dat veel dingen minder moeilijk zijn dan je denkt. En dat je heel ver kunt komen als je dat wilt. Als je je gedachten maar niet te serieus neemt. En je kansen binnen je grenzen optimaal benut. Lucinda heeft al laten zien dat het werkt. Zij is koningin van de mindset.

 

Opgetekend door Simone Veld van Het Hoge Woord. Simone maakt ondernemers zichtbaar in een pakkend persoonlijk verhaal. Zij is presentatiecoach voor hoogopgeleide (zelfstandig) professionals die vanzelfsprekend en succesvol willen presenteren. hethogewoord.nl