Mijn waarom: de macht, de drive, de vrouw, de missie

blog van Lucinda Douglas

 

De verhalen van ‘Your Story on Amazon’ stromen binnen. Bijzondere verhalen van bijzondere mensen. En je leert de mensen goed kennen, zeker tussen de regels door… hun drive en motivatie. Na het lezen van een verhaal van een van de mede-schrijvers vroeg Richard mij: ‘En Lucinda, als ik de lijn van deze mensen doortrek naar jouw leven, waarom doe jij wat jij doet? Waarom is het zo belangrijk voor jou om de beste te zijn in wat je doet?’ Ik glimlachte en wist meteen het antwoord.

 

Ik ben de jongste dochter van zes meiden. Ik werd niet gezien en niet gehoord, mishandeld door mijn vader die niet eens wist wie ik was. De eerste keer toen hij een gesprek met mij voerde was ik negentien jaar oud. Negentien. ‘And my baby, what are you going to do with your life?’, vroeg hij. Daarvoor deden we wel ‘wat dingen’ samen maar een gesprek was er nooit.

 

De Macht

Als jongste van zes meisjes leerde ik door de mishandelingen van mijn zussen de basis van zijn gedrag maar al te goed kennen. De Macht. Meer mannen in mijn omgeving hadden daar ‘last’ van. Een vriend van mijn moeder verkrachtte mij, onze overbuurman misbruikte mij meerdere jaren en toen ik moest afstuderen zei mijn professor ‘Als jij wilt slagen, weet je wat je moet doen…’

 

Op mijn negentiende reed ik op een avond met mijn auto de stad in en werd klemgereden door een busje. Nog goed en wel voor de bus stilstond stormden acht politieagenten met AK-47’s in de aanslag uit de bus en schreeuwden dat ik onmiddellijk via een andere route moest wegkomen. Bleek dat ik achtervolgd werd door een aantal mannen in een auto die die dag een of meerdere meisjes hadden verkracht en vermoord. En nu volgden zij mij. Bijna werd ik weer slachtoffer van mannen die hun macht koste wat kost wilde doordrukken en uitleven. Weer zonder ook maar enig respect voor mijn lichaam of voor mijn vrouwelijkheid. Zonder ook maar enig respect voor mij. Omdat ik gelovig ben weet ik waar mijn redding vandaan kwam.

 

Het antwoord op de vraag ontwikkelde zich. Ik had zo genoeg van onmacht. Deze momenten vormden een pijler van mijn drive om de dingen te doen die ik nu doe en nastreef.

 

De Drive

Maar het gaat verder. Vanaf mijn vijftiende had ik een vriend van 27. Hij had de Engelse nationaliteit en hij zei altijd ‘Jij wilt vast ook wel een Engels paspoort.’ Hij wist dat mij Zuid-Afrikaanse paspoort waardeloos was. Een visum was overal voor nodig. Voor mijn regering was ik niet waardevol; ik was kleurling en mocht niet stemmen. Mijn ouders ook niet. En omdat kleurlingen, zeer zeker mijn ouders, sympathiseerden met de heersende blanke nationale partij, vielen ze overval buiten. Mijn vader zou nog eerder sterven voordat hij überhaupt iets zou doen met het ANC. Dat respecteerde ik. En zo ging het door. Altijd was er iets om mij machteloos te maken.

 

Ik ging management studeren zodat ik de baas kon zijn. Ik wilde niet minder en weerloos zijn. Ik wilde niet meer dat mijn eigen macht voortdurend door anderen werd bepaald, dat mijn macht voortdurend werd ingeperkt en misbruikt. Mijn macht, mijn kracht.

 

Omdat ik weet hoe het kan zijn, kom ik nu graag op voor andere vrouwen. Voor anderen. Ik ben ver gegaan maar het heeft mijn drive gestimuleerd. De Drive. Ik kan de drive inzetten voor anderen en vanuit mijn christelijk geloof heb ik het een bijzondere draai kunnen geven. Ik leef nu een waardig leven en kan tegen andere vrouwen zeggen dat ze van waarde zijn. ‘Ik ben van waarde! Ik mag er zijn en ik zal gehoord worden.’

 

De Vrouw

Ik ben blij wat mij is overkomen, ik ben geworden wie ik nu ben. Macht, leiderschap, impact, gezien en gehoord worden. Het zijn geen woorden meer voor mij, ik leef ze dagelijks. Puur empowerment. Uiteraard heeft een ieder haar en zijn eigen verhaal. Mijn verhaal is helder en ik ben een vrouw met een sterke eigenwaarde en ik ben geliefd en vrij. Gezegend ook om mijn boodschap wereldwijd uit te dragen. Voor andere vrouwen want zij zijn het waard gehoord te worden. De vrouw met haar macht en kracht kan het verschil maken.

Op de Afrikaanse Top She Speaks stond ik op het podium met Leymah Gbowee, prijswinnares voor de vrede, en onze verhalen bleken veel parallellen te hebben. Ben je ooit in de gelegenheid… luister eens naar haar ontroerende verhaal. Geen maskers en recht in je hart.

 

De Missie

Uiteindelijk zie ik dat veel heb geleerd van mijn vader. Ik zou nog zo graag dank je wel willen zeggen. Ik lijk veel op hem en ik heb veel begrip voor hem. Het moment dat ik hem losliet en vergaf kon ik ook zijn en groeien.

Inmiddels ben ik een personality. Ik sta duidelijk voor mijn zaak. Ik raak. Voor iedere vrouw die niet kan staan, sta ik op. Ik ben een inspiratie en daar ben ik voor op deze aarde. Mijn missie gaat verder en ik geniet ervan.

 

Mocht je meer willen weten, mijn biografie Yes You Can Woman! Hoe je omgaat met tegenslag bepaalt je succes wordt gevolgd door mijn 17 levenslessen. Wellicht ook een inspiratie voor jou. Uiteraard ontvang je een gesigneerd exemplaar.Yes You Can Woman! Biografie van Lucinda Douglas