Oh nee, alweer een betweter!

Lucinda Douglas

Veel mensen – en dan vooral vrouwen – willen met mij linken op LI en dat is helemaal top. Ik accepteer eigenlijk altijd vrouwen want ja… ze volgen vaak mijn programma’s, lezen mijn boeken of hebben mij ergens zien spreken. Maar vanochtend moest ik er eentje ontvolgen.

Ik kan heel slecht tegen twee soorten mensen. Nou ja, wellicht ben ik meer gefascineerd door ze maar al snel heb ik de buik van ze vol: de geitenwollensokkentypes en de belerende types. Eigenlijk moet het andersom zijn… de betweter geeft mij echt kromme tenen en het geitenwollensokkentype laat mij aspecten zien waar ik geen interesse in heb : ) Jij snapt het wel. 

Belerende types zijn vaak vrouwen

Aangezien ik voor 80% vrouwelijke volgers heb, is wat ik zeg natuurlijk wel gekleurd maar ik maak zelden een belerende man mee. Op de een of ander manier zou dat op mijn lachspieren werken en of hij zou het aan mij merken. Ik denk nog eerder dat ik het tegen hem zou zeggen. Ik denk dat ze ergens in het leven worden gecorrigeerd voordat ik ze spreek. 

Maar een belerende vrouw is een heel serieus iets. Zij weet het niet, is vaak heel ernstig, overtuigd van haar kennis, kunde en vooral toon en dat is het nou net. Ruimte is er maar weinig. Met verbazing luister ik naar deze vrouwen. Totaal overtuigd van hun eigen gelijk en het gelijk is niet erg maar de manier waarop ze dat communiceren. 

Toch had ik laatst een vrouw die bewust was van het feit dat haar toon erg belerend was en zij zat ermee. Haar vraag aan mij was: hoe kom ik hiervan af? Nu moet ik eerlijk toegeven… als je het al weet, dan ben je wat mij betreft al een heldin. Je kunt ook zoveel meer bereiken door een andere toon aan te slaan. 

Waaraan merk je dat de toon fout is? 

Ik houd van humor en zelfspot. Van relativering en reflectie hoef je mij niets te leren. Als je kennis over wilt dragen dan moet het zijn dat je het wilt delen maar niet dat je mij iets wilt leren. Ik denk maar zo… ik weet heus wel genoeg en nu wil ik graag zien hoe jij het brengt. Dus eigenlijk geldt: hoe de ander iets brengt, is meer bepalend dan dat ik iets moet leren. 

Jezelf met regelmaat maar niet te vaak op de hak nemen, betekent dat jij ontspannen en overtuigd bent van je kennis. Ik houd ook van een beetje achteloosheid en het speelse element. 

Neem jezelf niet te serieus! 

Als vrouw moet je altijd waken dat jij jezelf niet te serieus neemt. Dat maakt je minder sexy en ook minder geloofwaardig. Ik kom naar je luisteren omdat je een invalshoek hebt. Omdat je een missie hebt of omdat ik het cool vind hoe je iets brengt. Klanten willen zo graag het podium op maar dat toontje stoot enorm af. Mijn motto is altijd… als je weet waar het over gaat ,wees gewoon een koele chick!

Relax en heb een meer ontspannen houding. Niemand weet wat je wilt vertellen. En wil ook niet te veel vertellen, nog een eigenschap van belerende types. Werk om een onderwerp heen, oefen in zelfspot met een glimlach en geniet van wat je wilt vertellen. Zorg ook voor een catch en weet: je hebt niet voor niets humor, zelfspot en spelen in je levenspakket gekregen. Leef je uit en geniet. 

Vraag aan anderen om te vertellen of je als betweter overkomt

Gewoon vragen aan tien mensen en turven. Vraag dan door en schrijf het op. Je kunt zelf al heel wat hieraan doen. Het is geen ziekte, het is maar een naar trekje dat je af moet leren. En dat kan. Geniet van de feedback. Je weet het… verandering komt door bewustwording en betweterigheid maakt dat mensen oppervlakkig blijven met je. Lach om jezelf, luister oprecht, wees geïnteresseerd en geniet van de ander! Niet omdat je iets wilt maar omdat je oprecht bent geïnteresseerd. Geef je aandacht en je zult merken dat mensen altijd bij je terugkomen voor gesprekken, adviezen en levensvragen. 

Luister zonder te willen praten

Geniet van de verhalen van anderen en stel vragen. Luister geboeid en actief en dan zeggen mensen altijd… ‘Wat is dat een fijn mens en wat kan je haar vertrouwen.’ Nu mag je het toepassen. Want betweters willen zeer zeker geen betweter zijn maar weten het niet van zichzelf of weten niet meteen welke stappen te zetten om dit te veranderen. Nu kan jij de weg openen naar verbinding en veel meer plezier!