Ondernemers zijn toch topvrouwen!

 Léontine van ELLE Mastermind

De afgelopen dagen zag ik weer heel wat berichten langskomen over topvrouwen. Met gefronste wenkbrauwen lees ik ze omdat de geprezen vrouwen bijna zonder uitzondering ‘gewoon’ voor de baas werken en dus niet zelfstandig ondernemer of DGA zijn.

Topbedrijven hebben deze vrouwen een positie gegeven en dat is mooi. Ik werk met vrouwen die kostwinnaar zijn en dagelijks strategie moeten bedenken en investeringen en risico’s moeten inschatten. Kortom, hoe zij, vaak, hun MZP (multinational zonder personeel – dank aan Annemarie van Gaal voor de term) én hun gezin moeten runnen en onderhouden.

Ik heb het dus niet over ZZP’ers die ‘hobbyen’ maar vrouwen die het verschil maken. We zeggen dan ook vaak: ‘Als je het gemakkelijk wilt of als het je niet lukt als zelfstandige, dan ga je naar de baas.’ ‘De aanwezigheidspremie’… wellicht niet leuk om te horen, maar het heeft toch een kern van waarheid.

Mijn topvrouw

Een van mijn vrouwen – een deelneemster aan ELLE Mastermind – is Léontine en zij is monumentenfotografe. Toen haar man zonder werk kwam, zat er niets anders op dan dat zij serieus de boterham moest verdienen als de zelfstandige die ze was. Op korte termijn wist zij de kwaliteit van haar kennis en haar product naar een hoog professioneel niveau te brengen en liet zelfs een kantoor achter haar huis bouwen. Klanten vinden, marketing, boekhouding, netwerken… Léontine ging ervoor. En daarnaast ruimde zij ook tijd in om flink aan haar persoonlijke ontwikkeling te werken, een stap die zich uiteraard ook weer liet uitbetalen in haar dienstverlening.

In mijn optiek is zij een topvrouw. Zij schakelt, zij delegeert, voor haar geen fancy assessments maar roeien met de riemen die er zijn. Ik maak deze vrouwen dagelijks mee en nee, er is geen budget om hun verder te helpen. Zij moeten hier zelf in voorzien. Begrijp je waarom deze vrouwen voor mij topvrouwen zijn? Zij zijn gedreven en gepassioneerd en iedere dag voelen zij het bloed in hun lichaam stromen omdat zij moeten knokken. En dit ook met plezier doen. Ik heb een hart voor dit soort vrouwen.

Ondernemer of niet?

Onlangs was ik te gast bij een netwerk in Amsterdam. Daar zaten topvrouwen uit verschillende bedrijven. Ze vertelden over compliance, human resources, ERP systems en je ziet het al… het is dat ik in organisaties heb gewerkt dat ik deze taal kan verstaan maar als deze vrouw morgen om wat voor reden dan ook vertrekt, merken we er niets van. Alles loopt door alsof zij er nooit was. Maar houdt zij zich staande buiten de corporate muur?

Je hoeft zelfstandigheid ook niet per se te willen. En het ligt ook niet een ieder. Een dame vertelde dat zij het wel heeft geprobeerd als zelfstandige met een adviesbureau maar dat dat veel te zwaar was. Nu is zij topvrouw. Het is haar niet gelukt als zelfstandige maar wel als topvrouw. Ik moest het even op mij laten inwerken. Dan denk ik weer aan vrouwen als Léontine. Met Léontine kun je over alles praten, van klanten en gedrag tot vakanties, kinderen en school en haar hobby tuinieren. En ze doet alles zelf. Wellicht heeft ze soms een week met maar tien declarabele uren, voor de rest werkt zij aan haar bedrijf. Zeg nu zelf… is dit geen topvrouw?

En jij

Wanneer de ‘topvrouwen’ worden onthaald in een of andere talkshow… zit Léontine waarschijnlijk haar boekhouding te doen. Léontine heeft plezier in wat zij doet, zij geniet, zij leeft. En de ene vrouw is niet belangrijker dan de andere. Beide vrouwen zijn kanjers in hun vakgebied. En toch… wil ik meer erkenning voor Léontine. Wat vind jij?

En oh ja… Léontine is geen gefingeerde naam, je ziet haar hier met de dames van ELLE Mastermind.