Ontmoet Goedele van ELLE Mastermind

Goedele van Kerschaever is lid van ELLE Mastermind van Lucinda Douglas

Goedele van Kerschaever heeft een hart voor vrouwen. Zij is oprichtster van The House of Mastermind in België en ondernemen zit haar in het bloed want zij is ook mentor rouw & verlies. Een genot om Goedele bij ELLE te hebben natuurlijk. Ik geniet van haar Vlaams accent en kijk op de zaak. Het maakt haar onmisbaar bij ELLE en zij is een enorme toevoeging.

Rouw en ondernemerschap? Hoe combineer je dat?

Dat is heel simpel, mijn Centrum voor Rouw & Verlies en Breek uit Jezelf, is ook een onderneming en hoe nobel het doel ook, uiteindelijk wil ik natuurlijk ook goede cijfers met de zaak. Bovendien is het deze onderneming die mij op het spoor bracht van masterminden. Was ik niet met Breek uit Jezelf gestart, ik was misschien nooit ondernemers gaan begeleiden. De inhoudelijke afwisseling is zeker welkom. Al wordt er tijdens therapie ook best wel gelachen, humor is heel belangrijk, het contrast is vaak groot met coachingsessies met ondernemers. Wie ik in rouwtherapie over de vloer krijg, moet ik vaak afremmen, leren om stil te staan en verdriet toe te laten. Wie ik begeleid als ondernemer, mag ik lekker hard aansporen om stappen te zetten en knallend vooruit te gaan.

Is het mogelijk om effectief te ondernemen met twee bedrijven?

Ja zeker, al geef ik toe dat het met momenten pittig is om focus te houden. En voor een pitch moet ik bijna altijd kiezen tussen één van de twee. Omdat beide bedrijven in een heel verschillend netwerk groeien, is er meestal geen conflict. Nu, laat ons ook eerlijk zijn, van therapie ga je niet snel rijk worden maar mijn missie, de wereld te laten weten dat rouwen mag, laat mij niet los. Hiervoor sta ik letterlijk op de bres: ik geef lezingen, heb een eerste boek geschreven, doe radio-interviews enzovoorts. Dat kan ik allemaal doen omdat ik uit mijn andere bedrijf voldoende inkomsten haal. ‘You can’t help the poor by being one of them’, zei Lincoln.

Waar haal je jouw energie vandaan?

Ik geloof dat ik ermee geboren ben. Ik ben een typische extravert, ik laad op wanneer ik met mensen spreek, wanneer ik voor groepen sta. Ik laad op en blijkbaar slaag ik erin die energie nog vele malen sterker weer uit te stralen. Zo ontstaat natuurlijk een positieve spiraal, heerlijk vind ik dat. Daarnaast start ik de dag ook liefst met een rondje lopen of een enkele krachtoefeningen. Beweging in de ochtend staat garant voor een productieve dag.

Wat maakt dat je zo’n hart hebt voor ondernemers?

Ondernemers zijn het hart van onze economie. Het zijn de durvers, de risiconemers, de visionairs die direct of indirect jobs leveren voor het overgrote deel van de maatschappij. Je kan ondernemers niet genoeg lauweren daarvoor. En dat gebeurt mijns inziens veel te weinig. 

ik ben uitermate gepassioneerd en gedreven en dus ben ik nooit aan het werk

De kloof tussen werkgevers en werknemers, tussen entrepreneurs en intrapreneurs is gigantisch als je denkt aan sociale bescherming, pensioen en dergelijke. Als ik ooit in de politiek ga dan is het om de strijd te voeren voor gelijke rechten en plichten voor ondernemers en werknemers.

Werk je fulltime aan beide bedrijven?

Als je bedoelt dat ik twee fulltime jobs heb, dan niet nee. Tenzij je die van moeder erbij telt natuurlijk… Nee, wat betekent fulltime overigens? Ik ben een voltijds ondernemer, dat wil zeggen dat ik ga slapen en opsta met mijn bedrijf. Dat betekent dat je op vakantie plots een groot inzicht kunt hebben en dat je nooit een maandagmorgen-gevoel hebt. Ik hou van wat ik doe, ik ben uitermate gepassioneerd en gedreven en dus ben ik nooit aan het werk.

Hoe combineer je werk en privé? Of zie je juist geen verschil?

Heel eerlijk, hier daag je me uit omdat deze vraag een van die typische vragen is die enkel aan vrouwen worden gesteld. Ik vind ze irrelevant en al zeker voor een ondernemer. Werken, een woord dat in onze maatschappij tot mijn grote spijt als pejoratief wordt ervaren, doe ik niet. Dat geven wij onze kinderen overigens ook graag mee: werken, in de betekenis van doen wat je graag doet en je verdient er ook je boterham mee, is gewoon leuk. Dat wens ik iedereen toe, of je nu ondernemer bent of werknemer. En dan is jouw vraag overbodig. Als ik dan toch één tip mag meegeven: het geheim zit hem in de planning. Als je ervoor zorgt dat in je weekagenda niet enkel werken gepland staat maar ook tijd voor je gezin, de kids, je partner, vrienden én tijd voor jezelf, dan hoef je niet wakker te liggen van een eventuele disbalans of een risico op burn-out.

Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een huilende kat zal ik niet opstaan maar voor een mens in nood, altijd. Het doet me denken aan die ene keer dat ìk mijn collega heb wakker gebeld. Ik werkte in het buitenland en had net telefoon gekregen van mijn moeder met het vreselijke nieuws dat mijn verloofde en mijn vriendin op terugweg van een bezoek aan me, om het leven gekomen waren in een auto-ongeluk. De collega die ik toen met onverstaanbare stem heb wakker gebeld en die me in het holst van de nacht is komen ophalen om me bij het krieken van de dag naar de luchthaven te brengen, die verdient een standbeeld.

Wat zijn jouw dromen en ambities voor de komende tijd?

Ik droom van een wereld waarin rouwen mag en die boodschap wil ik uitdragen door nog veel meer te gaan spreken, mensen wegwijs te maken in het land van rouw. We weten niet meer hoe dat gaat, rouwen, terwijl een beetje begrip zovele misverstanden uit de wereld kan helpen. Ik beschouw het als mijn rol op aarde om die kennis te verspreiden. 
Daarnaast wil ik van ‘masterminden’ niet alleen een begrip maken maar een must-do, een evidentie voor elke ondernemer. Je bent zoveel wijzer als je je omringt met experts en dat zijn we allemaal in ons vakgebied, op onze manier. Daarom start ik dit jaar met een opleiding voor de allereerste generatie van Mastermind Leaders die het vak zullen leren. Zij zullen op hun manier dit fantastische instrument dat een Mastermind is, verspreiden en ter beschikking stellen van elke ondernemer in België en Nederland.

Hoe ervaar je het lid te zijn van de Raad van Advies van ELLE Mastermind?

Zoals ik net zei, je omringen met experts, met mensen die je optillen naar jouw next level, is zo ontzettend belangrijk. ELLE Mastermind geeft me net die uitdaging. Ik kom op plaatsen en in bedrijven waar ik op mijn eentje nooit zou zijn geweest. Ik krijg vragen en antwoorden waar ik op mijn eentje niet zou zijn uitgeraakt. Deel zijn van ELLE doet me groeien als bedrijf, als ondernemer en als mens.

Goedele van Kerschaever is een ELLE-dame pur sang, dat betekent dat zij durft. Durft zichzelf te laten zien, het verschil te maken en te inspireren. Ik hoop dat je ook zo ervan hebt genoten om haar beter te leren kennen. Wij boffen maar met haar en het komend jaar zal zij blijvend het verschil maken bij en voor bedrijven. Met ELLE en zeker ook als ondernemer…

Meer weten over ELLE Mastermind? Of wil jij de ELLE Raad van Advies bij jouw bedrijf op bezoek… neem even contact met me op.