Ontmoet Latifa van ELLE Mastermind

Latifa Barou is lid van ELLE Mastermind van Lucinda Douglas

Latifa Barou is advocate, moeder en vrouw. Als professional heeft zij een ongelofelijke go-get en ambitie en daagt haarzelf voortdurend uit, ook binnen ELLE.

Latifa is een durfal en een ondernemende advocaat. Ja, dat is zeldzaam! Dat zorgt er ook voor dat zij hard werkt aan het opzetten van een bijzonder netwerk voor advocaten. Als geen ander weet zij hoe het is om onvoldoende steun te hebben en nu creëert zij zelf mogelijkheden voor anderen. Advocaten zijn bij haar in goede handen.

Bij ELLE levert zij altijd haar deskundige bijdragen en ook al is het spannend, gaat zij het aan. Tijdens ons ELLE 2-daagse won zij de Dragons’ Den. Zo goed vonden wij haar idee. Natuurlijk steunen wij haar, zij is het waard!

Latifa, wilde je altijd advocaat worden?

Ja, indirect wel. Van kleins af aan wilde ik altijd al anderen helpen als ik iets wist. Op latere leeftijd toen ik een jaar of acht was, begon ik mij te verzetten tegen onrecht. Ik ging geen discussie uit de weg en verdedigde altijd mijn standpunten. In mijn puberteit las ik altijd heel veel. Ik wilde veel weten over de mens en maatschappij. Als iemand iets niet wist, zocht ik het uit en kwam ik met uitgebreide antwoorden. Volgens mijn moeder riep ik toen ik acht jaar was dat ik advocaat wilde worden.

Wat houdt het nu in om een ondernemende advocate te zijn?

Als ondernemende advocaat kan ik zelfstandig keuzes maken hoe ik mijn werkweek inricht en op welke wijze ik mijn klanten wil bedienen. Ik vind de hectiek van mijn werk geweldig. Het zit in mij dat ik altijd alle ballen in de lucht wil houden en hoe hectischer, des te uitdagender voor mij. Ik kan heel slecht niets doen.

Als advocaat rust er altijd een grote verantwoordelijkheid op je om het beste resultaat voor je klant te behalen en tegelijkertijd de druk om alles binnen keiharde termijnen af te hebben. Daarbij komt nog dat je als ondernemer graag waarde toevoegt aan de behoefte van je klant. Het gaat in dat geval niet enkel om het juridische advies aan je klant geven maar over de opbouw van een duurzame relatie met de klant. Als geen ander weet ik hoe hobbelig het ondernemen soms kan zijn. Met grote betrokkenheid en begrip, een krachtig geloof in de potentie en tomeloze strijdvaardigheid en risicobereidheid help ik klanten door naast ze te staan en mee te denken. Al mijn klanten weten dat ze altijd op mij kunnen rekenen.

Hoe hectischer, des te uitdagender voor mij. Ik kan heel slecht niets doen

Voor mij als ondernemende advocaat zijn er ook verschillende uitdagingen als het gaat om de promotie en marketing van je kantoor. Door een kring van verschillende expertises om mij heen word ik hierin dagelijks scherp gehouden. Ik ben namelijk goed in mijn eigen chaos creëren, het is dan goed om mensen om je heen te hebben die daar goed mee om kunnen gaan. Je kunt nog zo goed zijn in je vak, maar het blijft altijd een uitdaging om jezelf te verkopen. Nog daargelaten dat je tegenwoordig ook zoveel administratie moet voeren en al die dossiers moet bijhouden. Gelukkig heb ik daarvoor goede mensen in dienst.

Waarom werk je zo graag met vrouwen?

Ik werk graag met vrouwen die besloten om dat na te streven waar ze blij van worden. Ondernemende vrouwen zien hun bedrijf als derde kind. Zij ervaren die oerkracht die moeders hebben, en lopen – zowel mentaal als in de fysieke wereld – tegen een aantal voor mij herkenbare uitdagingen aan: schuldgevoel, balans werk-privé, het moeilijk kunnen scheiden van werelden, geloof in eigen kunnen, sensitiviteit voor het oordeel van anderen. Wat zij nodig hebben is iemand die ze raakt in die kracht. Helpt (her)ontdekken wie zij zijn en waar die kracht vandaan komt. Dan volgt de nodige energie en discipline vanzelf. Uiteindelijk wil ik niets liever dan vrouwen die niet (kunnen) doorpakken, versterken. Een stichting die ze ondersteunt en inspireert.

NNA, zo heet het door jou bedachte netwerk. Waarom ben je hiermee begonnen en… wat los je op?

NNA is het netwerk voor kleinschalige advocatenkantoren en zelfstandig werkende advocaten. Met dit netwerk wil ik een samenwerking tussen deze twee groepen tot stand brengen en meer aandacht geven aan de commerciële thema’s waar je als ondernemer ook mee te maken hebt. Door de kleinschaligheid heb je soms simpelweg de tijd niet of het budget om bezig te zijn met de promotie van je kantoor. Ook het werken aan efficiency en standaardiseren van processen krijgt weinig aandacht bij kleine kantoren. Vaak is dit ook de reden dat vele kleine kantoren het niet redden en omvallen of gaan fuseren.

Het idee achter het netwerk is om samen te werken aan deze thema’s en elkaar te versterken. Dit op een dusdanige wijze dat de deelnemers worden ondersteund vanuit het netwerk met allerlei faciliteiten die ze kunnen gebruiken en door onderlinge samenwerking.

Jij bent moeder, vrouw, onderneemster. Hoe houd je de balans?

Het is altijd een uitdaging om het in balans te houden. Wat ik in de loop der jaren geleerd heb, is proberen het werk te doen als mijn kinderen nog niet wakker zijn of op school en crèche zitten.  Zo sta ik elke dag om zes uur op om even wakker te worden mijn dingen te doen en even buiten te open. Daarna begint de dag.

Verder moet je als moeder, vrouw en ondernemer eerst goed voor jezelf zorgen

Verder moet je als moeder, vrouw en ondernemer eerst goed voor jezelf zorgen om het ook mogelijk te maken alle ballen in de lucht te houden, Dat betekent dat ik regelmatig ‘me-time’ moet nemen om even bij te komen. Als ik dat niet doe merk ik bij mezelf dat ik snel geïrriteerd raak en  onrustig ben.

Op welke eigenschap ben jij het meest trots?

Ik denk dan toch wel mijn wilskracht en tomeloze energie zoals velen zeggen.

Wat zou jij meteen veranderen in de advocatuur als jij het voor het zeggen had?

Er zijn een hoop zaken die ik zou aanpassen. Onder meer zou ik de regel dat er niet mag worden samengewerkt met andere beroepsgroepen, behoudens uitzondering, laten schrappen. De hiërarchische structuur van stagiaire, naar medewerker en daarna pas partner worden, zou ik ook overboord gooien. Dat is niet meer van deze tijd.

Door te sparren met topvrouwen binnen ELLE lukt het mij om mijn visie te verscherpen

Waarom ben je deel van ELLE en wat brengt ELLE jou?

Tussen de hoge verwachtingen van klanten, razendsnelle technologische ontwikkelingen, een grote online zichtbaarheid, forse concurrentie en een woud aan regels – om maar wat te noemen – voel ik mij soms kwetsbaar. Soms worstel ik met tijd en aandacht, want het gewone leven gaat ook gewoon door. Door te sparren met topvrouwen binnen ELLE lukt het mij om mijn visie te verscherpen en voel ik mij gesteund en empowered bij te nemen stappen. Ook kan ik vertrouwd mijn angsten delen.

Latifa Barou is een ELLE-dame pur sang, dat betekent dat zij durft. Durft zichzelf te laten zien, het verschil te maken en te inspireren. Ik hoop dat je ook zo ervan hebt genoten om haar beter te leren kennen. Wij boffen maar met haar en het komend jaar zal zij blijvend het verschil maken bij en voor bedrijven. Met ELLE en zeker ook als ondernemer…

Meer weten over ELLE Mastermind? Of wil jij de ELLE Raad van Advies bij jouw bedrijf op bezoek… neem even contact met me op.