Ontmoet Lisette van ELLE Mastermind

Lisette de Ruiter-Theunissen bij ELLE Mastermind van Lucinda Douglas

‘2020? Ik ben er klaar voor!’ Lisette is een bijzondere vrouw. Zij heeft een doorzettingsvermogen waar veel mensen jaloers op kunnen zijn. Als zij haar zinnen ergens op zet, hoef je alleen maar te wachten… dan komt het uit.  Zij is gedisciplineerd, gefocust en sexy. Lisette de Ruiter-Theunissen kent het klappen van de zweep want zij heeft al een aantal bedrijven gehad, kortom een doorgewinterde onderneemster of in goed Nederlands; een serial entrepreneur.

Wat zij nu doet met haar bedrijf High Heels Business Consultancy is vooral aansluiten bij bedrijven om betere resultaten te bereiken. Dus nu weet je ook gelijk waar je deze vrouw voor kan inhuren. Uiteraard beveel ik haar ter harte aan. Zij maakt het verschil. Scherp, liefdevol, mens- én resultaatgericht en een power waar je u tegen zegt.

Lisette, hoe maak jij nu precies het verschil in een bedrijf?

Ik begin bij de werkvloer. Ik spreek met de medewerkers. Ik ga ongedwongen zonder taak het gesprek aan, ben geïnteresseerd in ze, vraag hoe het met ze gaat, wat hun ambitie is, waar ze nu staan, waar ze heen willen, wat ze prettig vinden en wat hen bezighoudt. Ik zoek naar een verbinding. Verder leef ik mij in het bedrijf in. Ik wil weten welke processen er zijn, wie de klant is, hoe gaat men met elkaar om, wat is de missie en visie? Ik word verliefd op het bedrijf en ga er dan vol voor. Er worden doelen gesteld, acties gepland en er wordt gemonitord. Vooruitgang en resultaat komen dan automatisch.

Welke bedrijven heb je al ‘opgeschud’ en laten floreren?

Bij alles waar ik bij betrokken ben, gebeurt er iets. De energie die ik meebreng en het enthousiasme zorgen altijd voor opschudding en zetten processen in beweging.

Mijn besef dat ik één keer op aarde ben om het verschil te maken, zorgt ervoor dat ik met plezier doorstoom.

Zijn mensen altijd blij met je komst? Of zijn ze blijer als je vertrekt?

Iedereen is blij met mijn komst en er zijn er zeker die blij zijn als ik weer vertrek. Mijn komst zorgt ervoor dat je in actie moet komen. Daar zit niet iedereen op te wachten. Veel medewerkers en ook ondernemers zitten in een comfortzone en dat vinden ze prettig. Daarnaast speelt angst ook een rol. Ik breng verandering en dat vinden velen eng.

Wat is jouw superpower?

Dat is mijn doorzettingsvermogen en het vermogen om snel zaken achter mij te laten. Ik blijf nooit hangen in verdriet of emotie. Ik mag 24 uur rouwen daarna ga ik door. Mijn besef dat ik één keer op aarde ben om het verschil te maken, zorgt ervoor dat ik met plezier doorstoom.

Ik noemde al de term ‘serial entrepreneur’, wat is de rode lijn in je leven?

Wachten op kansen en er dan vol voor gaan. En soms duurt dat even. Zo ben ik na mijn studie eerst jaren in loondienst geweest voordat ik de eerste echte goede kans aanpakte. Mijn gevoel weet of iets kans van slagen heeft of niet. Daarnaast experimenteer ik graag en lukt dus niet alles. Nee, dat interesseert mij niets, ik heb in ieder geval veel geleerd.

Je bent lid van ELLE Mastermind en je bent een topvrouw. Van welk element van topvrouw zijn, geniet jij het meeste?

Ik zie mijzelf niet als topvrouw. Ik doe en geniet er vooral van als anderen door mij beter gaan presteren en ik het verschil voor hen kan maken.

Jij bent rolmodel voor vrouwen in organisaties. Ben jij je er wel bewust van?

Nee, daar sta ik nooit bij stil. Wellicht is dat mijn valkuil. Ik doe wat ik doen moet en dat is voor mij normaal. Mijn moeders speerpunten in mijn opvoeding waren; hard werken en emancipatie zodat je altijd onafhankelijkheid bent. Als wij thuis iets wilden hebben dan moesten wij er zelf voor werken. Het is voor mij een overlevingsstrategie.

Jij bent beschikbaar voor een volgende ‘klus’. Wat voor soort klus heeft je voorkeur? Een bepaald bedrijf wellicht ook?

Er zijn voor mij een paar punten belangrijk en dat zijn waardering, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het een bedrijf is dat zich inzet voor duurzaamheid. Verder kan ik enorm genieten van jonge mensen en zie ik voor mijzelf ook een rol in het onderwijs.

Je bent schaatsster, sportvrouw en businessvrouw. Hoe versterken ze elkaar?

Trainen, focus en doorzetten dat heb je nodig om te presteren in de sport en ook in het bedrijfsleven. Ik was daar altijd vrij laks in. Ik heb twintig jaar paardgereden, voor de echte top trainde ik veel te weinig. Dat kon ik aardig compenseren door er mooi op te zitten en het totale plaatje er mooi uit te laten zien waardoor ik regelmatig in de prijzen reed. Een aantal jaren geleden ging ik schaatsen en daar is ‘mooi’ geen garantie voor succes. En ben ik voor het eerst letterlijk op mijn ‘bek’ gegaan. Dit was nodig om mijn doorzettings- en uithoudingsvermogen in te gaan zetten. Die twee blijk ik van nature in mij te hebben. Hetzelfde heb ik gedaan in mijn businesscarrière, ik kwam altijd ver door ‘mooi’.

De energie die ik meebreng en het enthousiasme zorgen altijd voor opschudding en zetten processen in beweging.

Nu werk ik anders, als ik vastloop in mijn business of opdracht ga ik schaatsen en weet ik weer dat vastlopen ook nodig is om verder te komen. Waar ik vroeger stopte, zet ik nu door en ga opzoek naar de oplossing. Ik ben voorzitter van een stichting die jonge marathonschaatser faciliteert zodat zij kunnen doorgroeien naar de top. Die jonge gasten zijn voor mij een voorbeeld van focus, doorzetten en ergens volledig voor gaan.

Je bent gek op hakken. Ga je nu echt iedere dag naar de zaak op hakken?

Ja, ik ga altijd op hakken. Alhoewel ik er sinds kort achter ben gekomen dat dit voor het schaatsen geen voordeel is. Daar is het belangrijk om achterop je voeten te staan. Met hakken sta je op de voorvoet. Dus iedere dag heb ik nu een nieuwe overweging. Wellicht in de winter toch maar op gympen.

Lisette de Ruiter-Theunissen is een ELLE-dame pur sang, dat betekent dat zij durft. Durft zichzelf te laten zien, het verschil te maken en te inspireren. Ik hoop dat je ook zo ervan hebt genoten om haar beter te leren kennen. Wij boffen maar met haar en het komend jaar zal zij blijvend het verschil maken bij en voor bedrijven. Met ELLE en zeker ook als ondernemer…

Meer weten over ELLE Mastermind? Of wil jij de ELLE Raad van Advies bij jouw bedrijf op bezoek… neem even contact met me op.