Sex in ruil voor werk

'Sex in ruil voor werk' Blog van Lucinda Douglas over haar boek Smart & Savvy Leadership

In mijn boek Smart & Savvy Leadership open ik met dit verhaal. Zij werkte al tien jaar zeer regelmatig als zelfstandig onderneemster voor zijn bedrijf en nu had hij haar weer nodig. Hij wist dat zij net sinds anderhalf jaar gescheiden was en zij had twee kinderen om op te voeden.

Zij kende zijn vrouw en was ‘erbij’ toen in dit gezin twee kinderen geboren werden. Toch staat zij vandaag hier met hem te sparren over een vervolgopdracht en hij eist dat sex deel is van de onderhandeling.

De eerste vraag is, wat doe je? Zeg je meteen NEE en loop je weg? Maar wat als je het geld nodig hebt? Zeg je JA en hoop je dat je heel lang en gelukkig door kan gaan met je werk? Of sta je perplex, vraag jezelf af hoe dit jou kan overkomen en je kunt je zelfs afvragen of je dit zelf hebt uitgelokt.

En jij?

Was zij te sociaal? Te uitnodigend? Te speels? Gaf zij de verkeerde signalen af? Zou jij meteen ad rem uit de hoek komen? Zou jij hard beginnen te lachen en de man koel vertellen hoe de kaarten liggen? Of zou je iets anders doen?

In onze cultuur worden wij niet klaargestoomd om dit met gemak aan te kunnen. Wij zijn als vrouw uit het veld geslagen en moeten een bepaalde balans hervinden. Waarom hebben wij niet een pasklaar antwoord hierop? Dat zou veel handiger zijn.

Ik veroordeel niemand want niemand kan ik in het hart kijken. Jouw belangen, jouw wil om verder te komen; niemand weet hoelang jij al gehoopt had op – en rekening gehouden had met – deze opdracht. Wat ik wel kan zeggen is dat er altijd een andere manier is om hiernaar te kijken.

Humor en veerkracht

Humor haalt de angel uit heel veel situaties. Sterk betekent niet altijd je rug recht houden, sterk betekent kromliggen van het lachen. Op je strepen staan en boos worden zijn hele gewone reacties maar ik wil dat je over dit soort thema’s en onderwerpen veel lichter denkt.

Ik geloof dat vrouwen veel te serieus zijn. Ons cultuur steunt dat maar ik pleit voor meer veerkracht. Ik kan mij voorstellen dat ik wel tegen degene zou zeggen: ‘Jij weet dat dit 2019 is en dat wij aan dezelfde kant staan, toch? Is alles voor de rest wel goed met je?’

Hoe dit verhaal afloopt moet je natuurlijk lezen in mijn boek en ja, zij kwam eruit maar wat vind jij van dit verhaal? Uitdagend toch?

Je kunt mijn boek Smart & Savvy Leadership hier bestellen.