Stop direct met zeggen dat je een coach bent!

Stop direct met zeggen dat je een coach bent! - Blog van Lucinda Douglas

Afgelopen vrijdag ging ik naar een Open Coffee in de regio. Waarom? Nou, mijn dochter is videografe en heeft al opdrachten maar heeft nog nooit genetwerkt! Op zijn minst moest zij wel pitchen dacht ik en dus wij samen daarheen. Ik merkte dat haar sprankelende persoonlijkheid, warmte en inlevingsvermogen heel ontroerend overkwam. Zij is ook heel integer.

Anyway, na afloop van het pitchen vertelden bijna alle aanwezige vrouwen dat ze… coach waren. Plaatsvervangende schaamte maakte zich van mij meester.

Deze vrouwen stonden daar en hoopten op klanten! Ik dacht, houd toch op met dat woord ‘coach’ en ga nu eens iets doen waarbij mensen aansluiten. Coach zijn is niet belangrijk, maar het helder maken wat het inhoudt wel! En dat is meer dan ‘ik coach je naar het next level.’ Ik dacht hoe dan? Zelf ben je nog nergens!

Ik zag al tijdens het schrijven van het boek Sales Is Sexy dat het woord ‘coach’ op ramkoers lag en dat ik stelde het rap bij.

Coachen zonder ‘coachen’ te noemen

Een jaar of vier geleden heb ik een programma ontwikkeld voor topvrouwen in multinationals. Het heet Yes You Can Woman! (hoe kan het ook anders : ) en het duurt negen maanden. Met als doel EMEA-topvrouwen te leren hoe zij global-topvrouwen konden worden. Multinational Samsung werd mijn eerste klant en introduceerde twee dames voor mijn programma. Het woord coach is er niet gevallen maar was wel heel duidelijk ‘between the lines’ aanwezig. Dat was een succes.

Zó werkt ‘het coach zijn’. Dan komen mensen naar je toe om… gecoacht te worden – en ik coach alleen op aanvraag en ik accepteer niet iedereen. En zo bouw ik ook mijn damesgroepen op zoals #SHEPower #ELLEMastermind en #CEOMastermind

Overigens… vrijdag 21 juni geef ik een masterclass over deze stijl en mindset van verkopen. Ken je iemand die zichzelf coach noemt maar er niet van kan leven? Dan is vrijdag noodzaak!