Vrouw, reik naar de top van jouw kunnen!

 

Vrouwen moeten per se naar de top van bedrijven. Of ze zich willen melden bij het ‘30% loket’, dan regelen we die top wel even. Ik heb nog geen dag gehad dat ik hier een goed gevoel bij had. Het is alsof ongeacht wat je meemaakt in het leven en ongeacht wat je wilt, je koste wat het kost aan die top zal en moeten komen. Terwijl ik dit schrijf, voel ik al weer die vermoeidheid.

 

 

foto andrew neel

 

‘In de top van het bedrijf’, wat een abstracte en vreemde taal eigenlijk. En ook vooral géén vrouwentaal. Vrouwentaal beheersen, is toch wel een eerste vereiste als je werkelijk vrouwen in de top van organisaties wilt plaatsen. Vaak zie ik ‘mannen in jurken’ naar boven gedirigeerd worden; okay… dat is niet inspirerend voor ‘vrouwen-vrouwen’ en erg kort door de bocht : ) maar je weet wat ik bedoel.

 

Mijn levensladder

Toen ik begon met Yes You Can Woman, mijn empowerment-programma voor vrouwen binnen organisaties, had ik al in de gaten dat het de bedoeling zou moeten zijn om vrouwen te helpen de top van hun kunnen te bereiken. Dat is iets anders. De zinsnede ‘top van mijn kunnen’ spreekt mij als vrouw enorm aan. Ik houd daarvan en het geeft mij ademruimte, de mogelijkheid om mijzelf te zijn en vrouw, meisje, minnares, moeder en vooral mijzelf te blijven.

 

Dat vind ik belangrijk als ik mijn levensladder beklim. Carrièreladder klinkt weer alsof iemand anders wat heeft bedacht en ik nu moet gaan klimmen. Mijn levensladder geeft meer; dat ik mag groeien in mijn eigen tempo en meekijken vanuit mijn perspectief. Dat ik mijn input kan en mag inbrengen. En delen.

 

De cheerleader. Inspireer vrouwen naar de top!

Vrouwen hebben de behoefte om altijd een cheerleader (zie mijn blog) te hebben. Wij nemen iets langer de tijd om beslissingen te nemen dan mannen, maar wij weten echt wel wat wij willen. Een vrouw die haar levensladder beklimt, heeft iemand nodig die haar aanmoedigt, aanspoort en in haar gelooft. Ook al maakt zij ‘fouten’.

 

 

foto brooke lark

 

Het feit dat de cheerleader – dat kan jij zijn – in haar gelooft, zal haar meer brengen dan de zoveelste leiderschapstraining of veroordeling (ook bekend als beoordelingsgesprek). Ook dat is empowerment.

 

Als een vrouw aangeeft dat zij ‘even erover wil nadenken’ staat dat gelijk aan een man die direct ’ja’ roept. Haar manier van denken neemt veel meer zaken en aspecten in acht. Dat komt vaak niet snel en sexy over maar zij kijkt naar haar omgeving en wat die omgeving nodig heeft. Daarin heeft de vrouw wellicht nog stappen te maken, maar zij is geweldig wie ze is!

Vrouwen vragen meer van zichzelf dan mannen

In mijn vorige blog – Vrouw, stop met werken aan de inhoud – las je dat vrouwen het eerst ‘100% voor elkaar’ moeten hebben om volmondig ja te zeggen. Voor mannen is dat 30% (en dan geloven ze dat ze de wijsheid in pacht hebben). En nee, ik ben geen feministe. Ik ben wel pro-vrouw maar zeker niet anti-man.

 

Mijn levensladder geeft meer; dat ik mag groeien in mijn eigen tempo

 

De druk op vrouwen is alleen maar toegenomen. Ik ken vrouwen die van zichzelf even goed moeten presteren op het werk, thuis en in de sociale omgeving. En natuurlijk moeten ze de huishouding runnen en er ook nog mooi uitzien. Is het nog mogelijk om al die ballen hoog te houden?

 

Hoe reik ik naar de top van mijn kunnen?

Stel je eigen doelen, zakelijk en professioneel. Laat ze dichtbij elkaar zijn. Geef wie je bent altijd de ruimte in je werk. Ze huren je persoon in en niet alleen wat je kunt. Dat onderscheidt ons van robots. En als je nu die doelen niet haalt, dan maar volgend jaar of het jaar daarop. Tenslotte gaat succes niet om het doel maar om de reis.

Blijf jezelf en wees niet bang om je emoties te laten zien. Vul je senioriteit met liefde in. Mensen hebben aandacht nodig en jij kunt het geven. Dat maakt het verschil in de wereld

 

Wil je meer weten over mijn programma Yes You Can Woman voor organisaties, neem dan even contact met me op. En over empowerment gesproken… schrijf je ook nog even in voor Rasenberg & Douglas Empowers. Zeker waardevol.