Vrouw, jij verdient het salaris dat je waard bent!

Op bezoek bij mijn kennis. Zij is salesdirecteur van een internet- en tv-provider. Zij heeft twee kinderen (7 & 9), werkt keihard en maakt carrière. Ook haar man werkt fulltime en zij vindt deze situatie heerlijk. En uiteraard staat ze iedere zaterdagochtend op het hockeyveld met haar dochters en geniet hiervan. Ongeacht wat je hiervan denkt, voor sommige mensen werkt dit echt! (Ik zeg dit maar even heel bewust omdat veel mensen hier een mening over hebben.)

 

Ik had met haar afgesproken om te vertellen over mijn Yes You Can Woman!-programma. Tijdens ons gesprek hoorde ik hard gelach vanuit het kantoor ernaast. Meteen vroeg ik haar: ‘En, is zijn salaris ook veel hoger dan dat van jou? Haar reactie vond ik zo geweldig dat ik het met je moet delen.

 

Weet wat je waard bent vrouw!

Zij antwoordde: ‘Wat hij heeft onderhandeld moet hij zelf weten. Ik onderhandel met mijn kennis, gaven, voor wat ik nodig heb aan geld. Ik weet ook wat ik waard ben en als hij meer of minder verdient, moet hij lekker zelf weten. Ik heb er niets mee te maken! Geen idee wat zijn vaste lasten zijn misschien snuift hij van alles of houdt hij van bijzonder dure dingen… dan is zijn salaris vast niet genoeg.’

 

Ik onderhandel voor wat ik nodig heb…

Ik liep weg met een glimlach, ik genoot. Vaak kunnen wij ons zo druk maken maar mensen aan de top of in die posities maken zich aanzienlijk minder druk, hoor. Van buitenaf lijkt heel veel oneerlijk en in het begin van je carrière is het knokken, leergeld betalen en doorgaan. Later heb je door hoe het werkt en kan je onderhandelen, toegevoegde waarde inzetten, nut, noodzaak en bluffen onderdeel maken van wie je bent.

 

Tips om je salaris te verhogen!

  • Bluf! Komt er een functie of opdracht vrij, vraag gewoon een veel hoger tarief of salaris. Je kunt altijd zakken maar nooit meer stijgen.
  • Zeg iets als: ‘Als ik nu een man was, zou je mij dit salaris ook aanbieden of zou het toch wel meer zijn?
  • Ben je ergens commissaris, zit je in een bestuur? Dat telt heel erg mee.
  • Sexy zijn maakt meer impact dan kattig en bitchy zijn. Dat werkt gewoon nooit.
  • Kleed jezelf zelfbewust, draag make-up en hoge hakken. Ook al denk je dat dit dingen zijn die in jouw wereld weinig opleveren…. Doe het. It’s all in the game.

 

Salaris is secondair

Zolang als wat ik bewust ben van het verschil tussen man en vrouw, zo lang is dit gesprek al gaande over salarissen. Salaris is nu gewoon ‘een ding’ waar je slim mee moet omgaan. Het is een kwestie van onderhandelen en slim inzetten. Je plan vanaf een jonge leeftijd trekken en je mannetje staan.

 

Wat wil je verdienen? Vrouwen vragen vaak minder salaris dan mannen. Zijn ze minder waard? Hebben ze niet zo veel nodig? Waarom vertellen moeders hun dochters niet hoe het zou moeten zijn? Als je weet wat je waard bent, dan is een salaris secondair!