Vrouw, zeg vaker JA tegen jezelf!

Gisteren in gesprek met een opdrachtgeefster. Vertelt ze dat ongeacht wie je bent als vrouw en wat je doet in een organisatie, het erg lastig is en blijft om NEE TE ZEGGEN. Haar betoog is dat vrouwen heel vaak willen dat de zaken goed lopen en daarmee vormen ze een vangnet voor mannen. Want in een team help je elkaar en omdat vrouwen vaak meer zien (of ‘anders kijken’)  en dus doen, houden ze op die manier de mannen uit de wind.

 

Volgens haar gooit de directie vaak ‘alles’ over de schutting en moet de taak binnen zeer korte tijd uitgevoerd worden. Vrouwen klaren de klus binnen de (te korte) tijd.  De mannen echter weten altijd een prachtig verhaal op te hangen waarom zij meer tijd nodig hebben. Nu vraag jij je wellicht af ‘Wat is dat voor bedrijf?! Daar wil ik niet werken! ’Verrassing… het kan maar zo jouw bedrijf zijn. Vaak zien we immers niet meer scherp wat dagelijks onder onze neus gebeurt.

 

Waarom zeggen vrouwen niet vaker NEE!?

Mijn vraag is dan, waarom zeggen vrouwen niet vaker JA? JA tegen zichzelf en Nee tegen dit soort gedrag? Volgens mijn gesprekspartner ligt angst eraan ten grondslag. Angst om bekritiseerd te worden. Angst wanneer iemand zegt dat je niet presteert, dat een afgang voor jou is en dit in het ergste geval einde oefening betekent binnen het bedrijf. En wellicht voor je carrière. Om het geheel gesmeerd te laten lopen, zeggen vrouwen ‘dus’ JA tegen een ander en NEE tegen zichzelf. Eigenlijk dus NEE tegen zichzelf en JA tegen de ander.

 

Aardig gevonden worden

Op weg naar huis denk ik nog na over dit gesprek. Ja, aardig gevonden worden is fijn maar het heeft als nadeel dat vrouwen zichzelf enorm weg kunnen/moeten cijferen. Aardig gevonden worden is belangrijk anders ben je niet meer menselijk en oh wee wanneer anderen zeggen dat je een bitch bent – dat ben je voor sommigen al snel als je opkomt voor jezelf. Funest natuurlijk.

Opkomen voor jezelf, helder zijn over kaders en grenzen stellen is heel goed. En heel gezond. Ik hoor te vaak verhalen van vrouwen met burn-outs. Vaak harde en betrouwbare werkers maar eigenlijk zijn het schoothondjes. Ja, je leest het goed; schoothondjes.

 

Vrouw, sta op je strepen!

Op je strepen staan en vaak ja zeggen tegen jezelf maakt je niet altijd geliefd of populair. Maar het brengt je wel verder. Vrouwen hebben de neiging om veel meer te doen dan wat ze zouden moeten. Heldere afspraken maken met de werkgever, partner of netwerkclub betekent voor iedereen helderheid.

En ben jij soms de spontane snelle ja-roeper als er ‘weer even snel nog een klusje’ geregeld moet worden maar diep in je hart wil je het eigenlijk liever niet? Tel eerst even rustig tot 10 voordat jouw JA door de ruimte galmt. Geef de ander ook een kans : )

 

Zijn mannen anders?

Toen ik binnen grote organisaties werkte, zag ik dat mannen de JA-NEE-strategie succesvol beheersten en toepasten. Ze houden zich simpelweg aan de regels. Bakenen de dingen af, doen waar ze voor aangenomen zijn en weten precies wanneer – en waarom! – ze JA of Nee moeten zeggen.

 

Waar leg jij jouw grenzen?

Wow… wat een klap deel ik uit als je denkt dat het eigenlijk andersom is. Kijk naar jezelf en vraag je af: wat hoort nu écht bij mij en wat heb ik in de loop van de tijd naar mij toe getrokken waar ik toch – persoonlijk en/of zakelijk – wat minder feeling mee heb? Als je hier al een onderscheid kan aanbrengen, kom je zeker al verder. Wellicht wennen in het begin maar ruimte, tijd en overzicht geven je veel voordelen waar je nog veel plezier aan kan beleven.

 

De verschillende strategieën die vrouwen en mannen – bewust of onbewust – dagelijks op de werkvloer toepassen, staan ook centraal in mijn empowermentprogramma Yes You Can Woman. Wanneer jij je leven inricht met deze kennis, ervaring en verhalen, kom je veel verder. En zeker op een plezierige manier. Want dat laatste, zo’n carrière, daar gaat het toch om. Yes You Can Woman!

 

Wil jij Yes You Can Woman toegepast hebben binnen jouw bedrijf, neem gerust contact met me op.