Vrouw, zelfliefde is eigenwaarde en dat is succes!

Lucinda Douglas. Vrouw, zelfliefde + eigenwaarde = succes!

 

Gisteren deelde ik op Facebook fragmenten uit mijn boek dat ik aan het schrijven ben – YES YOU CAN WOMAN – en de reacties stroomden binnen. Zo schrijft Tonnie: ‘Nu valt het kwartje maar ik had altijd al moeite met je liefde voor jezelf Lucinda’.

Ik ben altijd erg dankbaar dat mensen dit tegen mij zeggen maar de zichtbare liefde voor mijzelf is het resultaat van een lange strijd; een levensgevecht. Op een dag beslis je dat jij de moeite waard bent en alles is anders.

 

Vechten en houden van

Jij gaat ongeacht wat de wereld denkt van jezelf houden. Ongeacht wat een ander vindt heb je compassie met jezelf, ongeacht wat een ander vindt, vind jij jezelf op ieder terrein belangrijk. Ik behandel mijzelf als een bevoorrecht mens. Ik behandel mijzelf speciaal. Ik dank God dagelijks voor goed verstand en talenten en ook al ben ik 20 kilo te zwaar, doe ik daar vooral niet lelijk over naar mijzelf toe.

Ik heb zoveel gevochten in mijn leven dat ik vind dat ik zelfliefde verdien. Vechten doe ik niet meer… ik houd van mezelf. Ik heb gevochten om van mij te mogen houden.

 

Dit zijn de fragmenten uit Yes You Can Woman die ik plaatste:

 

Ik ben opgegroeid als de jongste van zes dochters. Ik was niet gepland, niemand zat op mij te wachten en iedereen moest vechten voor een beetje aandacht. Ik dus ook. Ik geloofde dat alle kinderen altijd werden geslagen op de momenten dat anderen niet keken. Omdat dat bij ons thuis zo gebeurde. Ik geloofde dat alle vaders kinderen sloegen en veel dronken. Tot mijn veertiende geloofde ik dat want dat was mijn waarheid.

 *

Als zesde dochter had ik geluk. Ik wist wat ik moest doen om minder geslagen te worden. Wat ik zag was angstaanjagend. Wat ik meemaakte was verschrikkelijk. Als meisje van zes verkracht door een vriend van de familie. Netvliesmoment, de cent die ik ervoor kreeg. Ik ontkwam ook niet aan de mishandeling en ongeoorloofde strelingen van de buurman maar tja…dat hoorde erbij. En dan hadden mijn zussen het nog een stuk zwaarder.

 *

En dan op mijn zestiende een burgeroorlog in een apartheidssysteem… de bonus voor een onbezorgde jeugd. Casper-pantservoertuigen stonden in rijen voor ons huis. De nationale Status van Emergentie was uitgeroepen. Erg? Vreemd genoeg gaf dat nog een zekere afleiding in mijn leven.

 *

Ik weet nog toen ik negen was dat ik bad en God vroeg mij snel groot te laten zijn zodat ik voor mezelf kon zorgen. Mijn vader had die dag mijn zus tot bloedens toe geslagen. Een netvliesmoment. Ik ben gezegend, heb gekozen en ben geen slachtoffer.

 *

Bij de huisarts waren er twee ruimtes. Een voor kleurlingen en zwarten en een voor blanken. Het systeem leerde mij dat ik beter was dan zwarte mensen en dat blanke mensen beter waren dan ik. Nu – vandaag – ben ik The Yes You Can Woman. Empowerment Spreker & Female Coach. God heeft mijn gebed beantwoord. Altijd. #YesYouCanWoman

 

Zelfliefde en mijn business

Overigens heeft mijn zelfliefde en mijzelf de moeite waard vinden geresulteerd in een goedlopend bedrijf. Ik weet wat ik waard ben en ik vraag ook tarieven die mijn waarde weerspiegelen. Heb je geen zelfliefde of eigenwaarde, dan blijf je altijd kleine bedragen vragen voor je persoonlijkheid. Dat wil ik niet. Daarvoor heb ik te veel respect voor mijzelf!

 

Zelfliefde is volg je eigen koers

Ik zie uiteenlopende trainingen langskomen die vrouwen meer zelfliefde geven maar als ze dat punt hebben bereikt, worden ze weer teruggefloten. ‘Doe maar gewoon dan doe je..’. De enige conclusie die ik hieruit haal is: volg je eigen koers.

Wij hebben als mens de neiging om aan anderen te moeten voelen om te voelen of wij okay zijn. Ik heb deze behoefte niet. In mijn hechtingsjaren heb ik een zeer positief zelfbeeld gevormd. Mijn redding. Ik heb een uitstervend gen dat ervoor zorgt dat paraat ben voor de strijd. Klaar voor het leven. En ik houd van het leven.

 

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde in mijn ogen is wanneer jij jezelf accepteert. Wanneer jij weet dat ongeacht je ‘schoonheidsoneffenheden’ jij er mag zijn. Je bent altijd okay. Zelfliefde staat ook direct in relatie tot eigenwaarde en eigenwaarde is waar vrouwen het meeste mee worstelen. Ik ben een enorme voorstander van zelfliefde = eigenwaarde omdat je dan je maximale potentie kan bereiken.

 

Charlotte V

Een tijd geleden had ik een gesprek met Harrie. Harrie vertelde dat toen hij op zoek was naar een trainer voor zijn programma, hij Charlotte V tegenkwam. Hij belde haar op voor een afspraak en zij antwoordde: ‘Als je mij wilt spreken dan kan dat maar dat kost je € 189.’ Waarop hij zei dat het ging om een opdracht voor haar. Zij: ‘Ik weet nog niet of ik je opdracht wel wil maar jij wilt wel mijn tijd en die is waardevol omdat ik van waarde ben.’

Slot van het liedje was dat zaken gingen doen. Zij had waarde, was zelfbewust en had respect en liefde voor haarzelf. En uiteraard volgde ik haar voorbeeld op. Charlotte V gebruik ik nu ook tijdens mijn coaching. Zo leren wij van elkaar. Kracht, liefde, eigenwaarde. Ik ben ontroerd.

 

Jij beslist

Ik kan niets in mijn leven veranderen maar wel hoe ik ermee omga. Empowerment! Vanaf vandaag kun jij jezelf liefhebben en dan pas kan jij ook anderen liefhebben. Het een gaat niet zonder het andere. Wow… wat een cadeau! Ik ga weer fluitend mijn dag in. Love YourSelf & Then Your Neighbour!

 

Lots of Love!

 

#yesyoucanwoman