Vrouw, zo maak je carrière.

Vorige week ontving ik een mail met daarin de vraag of ik in de RAI Amsterdam wil spreken tijdens de Nationale Carrièrebeurs 2022 die eindelijk weer eens na twee jaar gehouden kon worden want corona enz. Dat wordt dus een heerlijk event en vrouwen willen nu al weten wat ze kunnen verwachten qua aanbod, trends en de do’s en dont’s rond ‘carrière’.

Goedlopende carrière

Ik heb wat dienstjaren voor de baas en zelfstandig erop zitten en dan is het heerlijk om ervaringen te delen maar ook te delen wat je zeker nu anders kunt doen. Ten eerste moet je helder hebben wat een carrière is en of je er echt wel voor wilt gaan. Heb jij wat nodig is om het wel te realiseren en welke routes zijn er nog meer? Je harde skills zijn maar een marginaal deel van of je succesvol wordt in zo’n carrière. Wat doorslaggevend is, zijn je human skills. En die human skills is wat ik deel in mijn talk/workshop in de RAI. 

Spelregels

Ik weet niet waarom ik gevraagd ben behalve dat mijn profiel enorm aansloot op wat vrouwen nodig hebben om meer te weten. Veel vrouwen vallen in de val van carrière maken en weten eigenlijk niet dat het een spel is waar je alle spelregels moet weten omdat je de ‘race’ anders niet haalt. Dat weet ik wel. En reken maar ook al ben ik in Zuid-Afrika opgeroeid, de verschillen zijn marginaal. 

De top halen of het verschil maken?

Het woord carrière impliceert altijd dat je minstens directeur wilt worden. Nou ja, zo heb ik het altijd wel gezien. Als je het doet dan wil je minstens alles eruit halen wat erin zit. Maar velen vallen af, halen het niet, zijn gedesillusioneerd en worden op een zijweg geplaatst. Teleurgesteld omdat ze hier niet op voorbereid waren, druipen ze af naar ondernemerschap – waar ze totaal geen ervaring mee hebben met alle gevolgen van dien! – of naar een burn-out, bore-out of naar de volgende cursus. In de hoop dat dat de redding zal zijn. 

Maar dat is het nou net… wat ervoor nodig is, is dat je weet wat de spelregels zijn. Dat je van tevoren keuzes hebt gemaakt die wel bij je passen en niet aan je normen en waarden rommelen als je ermee geconfronteerd wordt. Dan is het al te laat. 

Het is net het bordspel Slangen & Ladders en als jij weet hoe je moet spelen, dan haal jij het linksom of rechtsom. 

Focus op méér dan je baan

Onlangs sprak ik een relatie van mij, een vrouw van vijftig die haar hele leven – en dus carrière – had gewijd aan één bedrijf. Klom met de jaren omhoog in deze multinational en dat liep voorspoedig. Althans… tot die dag waarop zij het licht mocht uitdoen. Na een leven hier werken, was zij overbodig. Ze had een hersenbloeding achter de rug en was duidelijk op een zijspoor gezet. En reken maar, zijsporen krijgen vrouwen vaak te zien. Netwerk daarom ook altijd buiten je bedrijf om. Investeer tijd om contact te houden met andere organisaties en geef er ook echt geld aan uit. Want wat mij opvalt, is hoe vaak vrouwen loyaal zijn, maar binnen dat grote bedrijf blijven hangen en niets doen om zichzelf te benchmarken.

Pak om een gegeven moment een commissariaat. Schrijf een boek. Wees actief in een netwerk. Zet een netwerk op met meerdere bedrijven en vergroot zo je wereld. Ja, ik weet  dat dat tijd kost maar het geeft perspectief en bewegingsruimte.

Een relatie van mij wilde uit de financiële wereld stappen. Zij was het helemaal beu maar omdat zij daar altijd in zat, kon zij moeilijk weg. Zij werd alleen op haar stukje beoordeeld en afgerekend. Had zij meer gedaan, was zij iets breder, dan was haar weg hieruit ook veel gemakkelijker. Ja, carrière en de vrouw… of de vrouw en de ondernemer… het speelveld waarin de vrouw centraal staat kent soms aparte spelregels.

Ik zie enorm uit naar de Nationale Carrièrebeurs in RAI Amsterdam op 22 en 23 april 2022 om daar juist vrouwen te mogen inspireren met kennis, humor, anekdotes en de ervaring van negen boeken gevuld met gave dingen.