We've got your back, woman. Een initiatief van Lucinda Douglas.

Ik heb een hart voor vrouwen.

Ik ben een vrouw die staat voor vrouwen.

Ik wil dat vrouwen zich kunnen ontwikkelen

om hun eigen beslissingen te nemen zodat zij het beter hebben.

‘Hi Lucinda, could you send me some money… I’m in a dark place somewhere.’

Mijn nichtje in Zuid-Afrika zond me een bericht via Messenger. Niet de eerste keer. En niet elk verzoek krijgt gehoor. Bovendien ging de koele handeling van een bedrag overmaken me tegenstaan. Het moest anders kunnen want hoe schrijnend de situatie; deze vrouw had méér dan geld nodig.

Hoop en aandacht

Hoop, een luisterend oor en ‘vriendin zijn’ is wat zij en vele andere vrouwen in vergelijkbare situaties nodig hebben. Ik bedacht ‘We’ve got you back, woman.’ Dit initiatief steunt deze zeer kwetsbare vrouwen niet alleen met een bedrag maar geeft hen ook de aandacht die zij nodig hebben. Omdat betrokken vrouwen naar haar luisteren en haar ondersteunen.

Na mijn eigen scheiding zat ik alleen met twee jonge kinderen. Ik had en kende bijna niemand, sprak de taal nog niet vloeiend genoeg en kon dus niet veel kanten op. Geen adviseurs en wellwishers voor mij. Geen ‘sisterhood’. Ik viel in een leegte. Op dat moment had ik een paar vrouwen om mij heen zeker kunnen waarderen. ‘We’ve got your back, woman’ voorziet in deze behoefte.

Hoe werkt We’ve got your back, woman?

Zes vrouwen staan om één vrouw heen. Wij hebben eenmaal per maand een gesprek met haar via Zoom (of ander online medium) en zes maanden steunen we haar. Eenmaal per maand ontvang je van mij een tikkie van € 15,-. Het totaalbedrag stuur ik via Western Union rechtstreeks naar de betreffende vrouw.

Op die manier ontdekken wij haar verhaal en leren haar kennen. We stellen vragen, doen suggesties en inspireren haar. We pretenderen niet dat we de oplossing hebben voor haar problemen; we zijn haar support team.

‘I think my journey to healing has started. Thank you to my sisterhood.’ – Suzanne Daniels.

We kijken over onze (letterlijke) grenzen heen, een proces waarin we overigens ook onszelf beter leren kennen want wij vertellen ook onze eigen verhalen. Ik leid elke kring van zes vrouwen. Ik weet ik dat ik niet alle vrouwen kan redden maar met dit initiatief wil ik toch het verschil in enkele levens maken.

Wie ondersteunen wij?

Op dit moment ondersteunen we twee vrouwen in Zuid-Afrika. Dat is niet de regel, maar zij kwamen op mijn pad. De vrouwen zijn altijd alleenstaand met of zonder kinderen. Wij focussen op haar. Het bedrag is bedoeld voor noodzakelijke basisbehoeften zoals boodschappen. De bemoediging zit niet in het geld maar in de gesprekken die wij met haar hebben.

Zes maanden lang zijn wij haar ‘sisterhood’. Zij voelt zich gesterkt en gesteund en mag even ontspannen want de stress van het overleven is hoog. Wij willen inspiratie en waarde brengen bij vier vrouwen per jaar.

Vrouwen

Als je echt de bodem raakt, wil je graag mensen kennen die je bemoedigen. Die er voor je zijn zonder oordeel. Vrouwen kunnen dat heel goed voor elkaar. Vrouwen hebben vaak het een en ander meegemaakt, zijn er sterker uitgekomen en kunnen daarom van betekenis zijn voor anderen. Door jezelf te delen met jouw ervaringen en verhalen kun je haar al zoveel geven. 

En jij? Meld je hier aan.

Wil je ook meedraaien in dit project om haar te steunen? Stuur mij een bericht en geef aan waarom je onderdeel wil zijn van het initiatief We’ve got your back, woman. ‘Onze vrouw’ ontvangt altijd het totale bedrag.

Je ontmoet de dames voor wie wij sisters zijn tijdens onze online sessies. Hun persoonlijke verhaal, daar kan ik je meer over vertellen. Onze eerste Zoomafspraak op 16 november was een bijzondere ontmoeting en kennismaking. Doe jij ook mee?

We've got your back, woman. Initiatief van Lucinda Douglas