Zij heeft je niet meer nodig

 

Lucinda Douglas Yes You Can Woman Empowerment

 

Mijn portret hangt naast het portret van mijn zus in de Westergasfabriek in Amsterdam. Onze portretten zijn onderdeel van de expositie Hear Me met als sponsor UN Women. Hear Me belicht moedige vrouwen die hun persoonlijke ervaring met seksuele intimidatie of geweld delen. Ze doorbreken het zwijgen door hun stem te laten horen. Mijn zus en ik lieten onze stem horen.

 

Hoe loopt zoiets? Een paar weken geleden stuurde ik mijn boek naar mijn sprekersbureau en zij vroeg aan mij of ik – aan de hand van mijn boek- wilde meedoen aan een expositie van VN Vrouwen. Haar zus was de expositiefotograaf en ik vroeg meteen aan vrouwen uit mijn netwerk om mee te werken. Helaas, niemand paste in het profiel. Ik heb al vaker in de spotlights gestaan bij UN Women en zei direct toe. Het verbaasde mij hoe de expositie in lijn was met mijn boek.

 

Ik omhels mijn leven

Ik ben als jongste meisje uit een gezin van zes dochters en een zoon, veertien jaar lang dagelijks geslagen en de overbuurman en vrienden van mijn moeder hebben mij seksueel misbruikt. Ze waren niet de enige…

Ik schaam mij er niet voor. In tegendeel, ik accepteer het leven zoals het mij is overkomen. Ik omhels mijn leven want alles is wat het is. Gemakkelijk praten vanuit mijn geloof? Nee, het is echt wat het is. Empowerment.

Mijn foto hangt bij een ingang van de expositieruimte en op audio is mijn verhaal te horen. Een mooie combi. Ik heb mijn verhaal niet beluisterd. Ik ben er voor geïnterviewd en daar laat ik het bij.

 

Lucinda Douglas Yes You Can Woman Empowerment

 

Wel zat ik een half uur op een stoel te kijken naar mijn foto en die van mijn zus. Mijn foto is prachtig en ik had een beetje moeite om haar achter te laten. Daar hangt zij dan naar aanleiding van mijn boek, mijn leven en mijn verhaal.

Eigenlijk wilde ik haar van de muur halen. Ik zag andere mensen aandachtig luisteren maar het verhaal wat erbij hoorde en een dame ging zelfs nog eens luisteren.

 

Inspiratie voor anderen

Recent vroeg een uitgever aan mij: ‘En Lucinda, kan jouw boek zichzelf verkopen of moet jij er altijd bij aanwezig zijn?’ Precies dat gevoel was het toen ik haar achterliet aan de muur. Zij had mij niet nodig. Zij kon haar eigen verhaal vertellen. Ik hoef haar niet bij te staan, te verdedigen. Haar verhaal is af… mijn verhaal is af.

Nu hang ik daar en ik mag een inspiratie zijn voor andere vrouwen. Dat is mijn business. Empowerment. En dat pas ik nu toe bij mijzelf.

 

Lucinda – aan de muur – let op jezelf, okay. Toen ik het pand verliet zei Richard tegen mij: ‘Zij heeft je niet meer nodig.’ Heb jij mijn boek al in huis? Zeker doen…

 

Lucinda Douglas, Yes You Can Women Empowerment