Zin en onzin van netwerken: 7 onmisbare tips!

 

Tips om te netwerken van Lucinda Douglas

 

Zoals met zo veel dingen denk ik dat iedereen ‘weet’ wat ik weet. Dat heb je al heel snel als je leergierig bent. Als je snel verder beweegt dan vergeet je al heel snel waar je begonnen bent!

Afgelopen zaterdag gaf ik een masterclass Netwerken. Tijdens het geven van de masterclass realiseerde ik me hoe leuk, nuttig, nodig en zinvol het was om dat te doen.

 

Waarom netwerken?

Mensen leren je kennen als ze je zien, voelen, ruiken en ervaren. Als je een real life ervaring hebt met iemand, verbindt dat veel meer dan als je iemand virtueel ontmoet. Je hebt de kans om je verhaal te vertellen en aan te scherpen, met mensen om te gaan die je anders niet zo zou ontmoeten en het is fijn als je mensen de kans geeft om je te leren kennen. En andersom uiteraard. Eerst dat persoonlijke element, de business komt dan echt vanzelf.

 

Netwerken geeft je de kans om je verhaal te oefenen. Het gaat niet eens zo zeer om anderen maar vooral om hoe jij jezelf presenteert en hoe anderen op je reageren. Je krijgt dus de kans om jezelf echt te laten zien.

 

7 Do’s van netwerken!

  1. Wees altijd 15 minuten eerder dan alle anderen op de netwerkbijeenkomst. Zo zullen mensen zich voorstellen aan je en niet andersom. Het is ook erg leuk om mensen te ‘ontvangen’.
  2. Vraag altijd ruim van tevoren een deelnemerslijst aan – vele organisaties houden die bij. Zo kan je van tevoren een selectie maken van wie je echt wilt spreken. Verras je shortlist met jouw kennis.
  3. Als iemand erg langdradig is en je wilt graag verder bewegen, zeg dan: ‘Ik verlaat je nu zodat anderen ook kunnen genieten van je gezelschap!’, of ‘Gun anderen ook je enthousiasme en kennis. Ik ga verder.’ Wees wel altijd beleefd, aardig en leuk!
  4. En geef je kaartje op een betekenisvolle manier! Geef het met beide handen en om waarde toe te voegen. Wees sexy en hoffelijk en niet ordinair.
  5. Wanneer jij je visitekaartje geeft, vraag dan ook wat degene van plan is met je kaartje.
  6. Je weet het, als je een kaartje hebt gekregen van iemand, schrijf één woord op waar jullie over hebben gesproken.
  7. Stuur je jouw gesprekspartner (een dag) later een mailtje stuurt om te bedanken voor het prettige gesprek. Zo blijf je mooi top of mind.

 

Ik dacht dat iedereen deze tips kende… En eigenlijk is dit nog maar het begin, ik ben nog niet eens begonnen om te vertellen hoe je het netwerkevent tot marketing tool kan uitbouwen, maar dat weet je vast wel…

Nog een advies dan. Onderschat niemand als het gaat om netwerken. Denk niet dat iemand niet interessant is. En netwerken mag natuurlijk ook gewoon plezierig zijn (is het ook!). En dat het doel van netwerken in eerste instantie verbinden is en niet jouw producten opdringen.

 

Wees jezelf tijdens netwerken en maak impact!

Durf jezelf te zijn! Tijdens het netwerken heb je de kans om optimaal zichtbaar te zijn, dus pak die kans. En ook hier geldt; houd je niet en conformeer je niet want anders val je niet op. En je echt een bijzonder mens. Er is altijd wel ruimte voor jouw persoon. Maak daar gebruik van.

 

Wanneer jij je visitekaartje geeft, vraag dan ook wat degene van plan is met je kaartje

 

Ik heb sinds het begin van mijn ondernemerschap altijd mijn visitekaartjes in mijn bh gestopt en daar haal ik het kaartje (als ik ze nog bij me heb) ook vandaan. Maar goed ik kan dat… Ik laat me ook niet overdonderen of intimideren.

 

Netwerken, oefening baart kunst

Tenslotte… heb helder voor ogen wat je zelf doet en oefen je verhaal thuis voor de spiegel en voor de camera. Onvoorbereid netwerken is not done. Oefen totdat je het doorhebt en mijn voorstel is altijd: geniet er dan ook van! Wat ga jij vanaf nu anders doen tijdens netwerken? Welke van mijn tips ga ja je nu toepassen?

 

Wil je meer weten over netwerken en ondernemerschap, ik kom graag spreken over Sexy Netwerken. Je kunt natuurlijk ook mijn boek Sales is Sexy (nu in de aanbieding) bestellen in de webshop. Met die tips kom je zeker goed beslagen ten ijs en verras je jouw gesprekspartner.