Geluk is kiezen. Dit is geluk voor mij!

 

In gesprek met een van mijn klanten zegt ze ineens ‘Ik ben niet gelukkig. Ik ken geen geluk.’ Ik vroeg haar te vertellen waarom zij zich niet gelukkig voelt. Zij vertelde over haar volledige situatie en haar zorgen over morgen. Dat gevoel waar zij mee rondliep was niet okay. Zij werd niet blij wakker elke dag. Zij miste duidelijk dat geluksgevoel.

 

Echt geluk

Zij vertelde verder. Op Facebook en in de rest van het sociale medialand is iedereen zo gelukkig. Ook haar vrienden hadden leuke relaties maar bij haar wilde dat niet zo lukken. Uiteraard vroeg ik haar of zij mij visie over het zogenaamde geluk wilde horen.

 

Geluk is dat je gezond bent, dat je nuchter kunt nadenken, dat je kan lachen om kleine dingen en dat je anderen een glimlach op hun gezicht kan geven. Geluk is een keuze, niet een emotie. Jij kunt zomaar kiezen om gelukkig te zijn ongeacht je omstandigheden en dan pas zullen je omstandigheden zich aanpassen aan dat gevoel.

 

Geluk is kiezen. Dit is geluk voor mij! Blog van Lucinda Douglas

 

Geluk is vooral niet tastbaar maar wel een emotie die gevoed moet worden. Niemand kan je gelukkig maken, niemand is verantwoordelijk voor je geluk, niemand moet verantwoordelijk zijn voor je geluk.

 

Nee, maar wat je merkt is, dat als je geeft, deelt, lacht, anderen liefhebt en oordeelloos door het leven gaat… dat gevoel van geluk en de keuze om er dagelijks mee op te staan al een stuk makkelijker gaat!

 

Maar anderen hebben zoveel méér geluk!

‘Maar anderen hebben zoveel méér geluk!’, probeerde ze nog. Grappig, maar dat is niet waar legde ik uit. Dat lijkt maar zo. Sociale media en fake-vrienden zijn hoofdredenen dat anderen ongelukkig worden. Kijk daar nu eens doorheen. Pak nu één ding uit je leven en kies ervoor om er gelukkig van te worden. Wij hebben ook de neiging om ons geluk aan anderen af te meten. Maar wij zijn zo uniek, wij zijn helemaal niet zoals anderen dus onze kijk op dingen, onze ervaringen en emoties ook niet. Kies waar jij gelukkig van wilt worden!

 

Gelukkig zijn is oefenen

Stel dat geluk een werkwoord is, werk er dan aan. Oefen om dagelijks dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent en vaak is het zo dat waar je dankbaar voor bent, dat jou ook gelukkig maakt.

Ik ben dankbaar voor gezonde kinderen, ik ben dankbaar voor een goed functionerend stel hersenen, ik ben dankbaar voor lieve en oprechte mensen om mij heen, ik ben dankbaar voor mijn ervaringen in het leven. Ik ben zelfs dankbaar voor ‘ellende’… tenslotte heeft dat mij tot een dankbaar mens gemaakt. Ja, genoeg redenen om gelukkig te zijn.