Vrouw, ga eens bluffen!

Lucinda Douglas, zichtbaarheidsexpert, auteur en ondernemer

Daar zat ik dan, luisterend naar minister Jet Bussemaker over hoe zij vertelde hoe vrouwen aan de top kunnen komen. Ik noteerde een en ander en vond het leuk om naar haar te luisteren. Zij somde veel clichés op en ineens hoorde ik haar zeggen: ‘Vrouwen moeten veel meer bluffen!’

Wat is bluffen?

 Onderweg naar huis vroeg ik me af wat bluffen nu eigenlijk is? Bluf ik wel genoeg? Doe ik het wel goed? Begrijp ik nog hoe dit werkt? Waarom bluffen als het niet iets is wat natuurlijk in mij zit? Oh… dacht ik, daar ga ik weer. Natuurlijk bluf ik weleens maar nog lang niet vaak genoeg. Ik ga nu uitleggen wat bluffen is.

Je herkent het vast wel, wanneer iemand aan je vraagt of je de klus kan klaren en… jouw antwoord begint met ‘Nou, ik kan het proberen’, of ‘Ik denk het wel’, of ‘Ja, ik durf het wel aan.’ Nu, dat is nou net geen bluffen. Ook al komt het er heel natuurlijk uit en is dat hoe jij het ervaart… zeg het vooral niet.

Zeg dus vol overtuiging: ‘Tuurlijk kan ik dat! Dat gaat mij heel goed af! Ik ben hiervoor geboren! Dit ligt mij als geen ander!’ Nu heb je het dus door. Na een tijd – vaak oefenen –  gaat het vanzelf. En is het een soort tweede natuur om over jezelf ‘op te scheppen’- wat eigenlijk heel gewoon zou moeten zijn.

Waarom moeten vrouwen bluffen?

Als vrouwen ergens zijn, zijn ze vooral nooit overdreven positief over zichzelf. Ze vinden dat als zij iets doen en kunnen, iedereen dat wel kan. Dit is een beetje wat er gebeurt in het brein van de vrouw.

 Zij is ook van mening dat als zij zegt dat zij vindt dat zij iets kan doen, dat iedereen begrijpt dat zij bij uitstek geschikt is voor de functie of taak. Dus niet. ‘Proberen’ en ‘erover nadenken’ zijn echt niet genoeg. Zeg dat nooit meer!

Door te bluffen kom je daadkrachtiger over

Ik geloof dat mannen intelligenter lijken dan vrouwen omdat ze van nature al snel roepen dat ze iets kunnen. Ik geloof niet dat ze echt meer capabel zijn dan vrouwen maar dat dit hun natuurlijke staat is. Van nature roept een man nou eenmaal meer. Van hem wordt ook verwacht dat hij iets geweldigs over zichzelf roept. Wat zou het toch triest zijn als het mannelijke geslacht zou zeggen: ‘Ik weet het niet, ik durf het niet aan, vraag maar aan een vrouw want ik denk dat zij het beter kan.’

 Ja, wij hebben nog slagen te maken en wij kunnen de kunst dus afkijken van mannen. Dus, bluffen is aan te leren. Ga nou eens regelmatig netwerken met mannen, ontleer jezelf valse bescheidenheid en leer vooral een flink dosis borstklopperij aan.

Wat is het resultaat van bluffen als vrouw?

1. Door te bluffen kom je daadkrachtiger over.

2. Door te bluffen nemen mensen je veel serieuzer.

3. Door te bluffen denken mensen dat je kennis van zaken hebt wat niet nodig is voor de meeste dingen in het leven. Voor de meeste dingen geldt: eerst beginnen en al doende ontdek  je of je het leuk vindt of niet. En vergeet niet, als je iets leuk vindt… word je er na een tijd vanzelf wel goed in.

4. Door te bluffen kom je nou eenmaal verder binnen organisaties en daar buiten omdat mensen een natuurlijke zwak hebben voor anderen die snel kunnen beslissen en beslissingen durven nemen. Ook al klopt je beslissing niet, door dit toe te passen zal je het leren.

5. Door te bluffen loop je altijd voor op degene die het niet durft. En geloof mij nu maar; ik ken maar weinig vrouwen die echt heel goed zijn in bluffen.

6. Door te bluffen heb je al een natuurlijk overwinning over jezelf…  een bluffend karakter komt sterk over.

Is er een verschil tussen een bluffende en een blaffende vrouw?

Ik zal een geheim met je delen. Bluffende vrouwen zijn succesvoller, vragen meer voor hun diensten, hebben een indrukwekkender netwerk en zijn gewoon sexy. Maar tja… door mannen worden zij gezien als blaffende vrouwen. Mannen vinden het enigszins intimiderend om een vrouw mee te maken die dit ook kan. Toch maak jij jezelf erg sexy hierdoor.

Vrouwen hebben meer last van andere vrouwen die bluffen! Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen nog meer dan mannen kritischer zijn op vrouwen en ook dat moeten wij echt loslaten. Geniet van een bluffende vrouw, tenslotte kan je daar ook weer veel van leren. Kijk hoe het fenomeen werkt en pas het zeer zeker toe!

Succes met bluffen!

Wil je voor jouw organisatie een optreden vol empowerment en motivatie? Ik spreek.