Waarom vrouwen nooit de top zullen bereiken

In mijn business begeleid ik veel en verschillende vrouwen. Vrouwen in uitvoerende posities in bedrijven en organisaties en onderneemsters. Met maar 1 doel: hen naar de top van hun kunnen brengen. En de top van je kunnen is iets anders dan de top van de organisatie.

 

Meespelen in de top

Als je tegen een vrouw zegt: ‘Nou, jij bent al aardig op weg naar de top van de organisatie’, ben je haar al snel kwijt. Dit zegt een vrouw erg weinig. Wellicht dat dit soort taal meer aanslaat bij mannen maar vrouwen houden rekening met balans, anderen, zorg, gevoelens en groei. De top van de organisatie is voor haar een behoorlijk abstract begrip. Een begrip zonder gevoel en beleving. Wat ik wel zie is dat de vrouw het spel snel meespeelt wanneer ze die positie ‘aan de top’ heeft. Zij speelt mee omdat er eigenlijk geen alternatief voor handen is. Geen beter alternatief.

 

Vooral bij het fenomeen netwerken speelt zij het spel uitmuntend mee en ‘staat daar haar mannetje’ tussen de boys. Vrouwen willen verbinden en netwerken is een mannending. Overigens zijn mannen er heel goed in en kunnen er ook echte zakenrelaties uit halen. Vrouwen lukt dat niet goed omdat zij echt willen verbinden. Dat is; het verhaal achter de gesprekspartner ontdekken en de ander een goed gevoel geven over zover de ander als haarzelf.

 

Topvrouw als voorbeeldfunctie

Terug naar de top van de organisatie. Tijdens de recente High Tea van Etnische ZakenVrouwen Netwerk in het Vredespaleis vertelde een mannelijke werknemer van PWC dat het crioelde van de mannen op de 9e etage van hun kantoor. Daar zat namelijk de raad van bestuur en de mannen wisten maar al te goed de weg te vinden naar de board. Kwestie van even ‘buurten’ en je gezicht laten zien. Maar er waren geen vrouwen die kwamen vertellen hoe geweldig zij waren. Vreemd vond deze man het wel maar ik zat met plezier te luisteren.

 

Vrouwen hebben niet door hoe het pad naar de top van organisaties kan lopen. Vrouwen willen dat niet en voelen zich er niet comfortabel mee. Ik zag het al helemaal voor mij. De week daarvoor sprak ik nog bij PWC over empowerment en zoals altijd kwam ik 2 uur te vroeg. Ik zat alleen maar om mij heen te kijken. Kijken naar de lichaamstaal, ontmoetingen en hoe mensen bewogen. Dat kon ik doen in een heerlijke centrale ruimte. Jammer genoeg wist ik het niet van de 9e etage anders was ik erheen gegaan om dit fenomeen met eigen ogen gade te slaan.

 

De ‘top’ van een bedrijf spreekt niet aan. Het is vaag. Het is ver weg vooral als er al helemaal geen vrouw in te bekennen is. Zitten er al vrouwen – heldinnen – in de board of raad van bestuur of als CEO of directeur, dan kunnen andere vrouwen dan gemakkelijker visualiseren. Anders niet. Ze vragen zich zelfs af of er daar wel een plek voor hun is weggelegd.

 

Vrouwen kunnen de top van hun kunnen bereiken

Iedere vrouw kan de top van haar kunnen bereiken. Omdat iedere vrouw heel anders is. Iedere vrouw heeft haar eigen capaciteiten, liefhebberijen, ambities, persoonlijke doelen en gaat zo maar door. Momenteel heb ik een dame – bij een multinational – in mijn programma Yes You Can Woman en zij wil graag spreken voor groepen. Zij loopt het serieuze risico om in Silicon valley te spreken voor 30.000 mensen. Voor haar is dat nu de top van haar kunnen bereiken. Onnodig te zeggen dat wij tijdens onze bijeenkomsten enorm veel plezier hebben en ze gaat zeker nog meer bereiken. Empowerment in volle glorie!

 

Zelfvertrouwen

Omdat vrouwen de ruimte krijgen om zich persoonlijk te ontwikkelen – denk aan bovengenoemde vrouw – zullen ze ook veel meer en gemakkelijker bewegen naar een volgende/hogere functie of een functie die veel beter bij ze past. Ik merk dat door haar zelfvertrouwen te vergroten, zij vanzelf dit zelfvertrouwen gebruikt om een aantal stappen verder te komen in het bedrijf. Het is een win/win omdat vrouwen altijd wel een cheerleader nodig hebben. Ik heb de laatste jaren heel wat vrouwen naar een volgend niveau weten te helpen en centraal stond altijd de top van haar kunnen bereiken. En altijd via successen die weer het zelfvertrouwen vergroten. Zo maakt zij uiteindelijk sprongen.

 

Vrouwen naar de top graag!

Ik ben ervan afgestapt om mij bezig te houden met vrouwen naar de top van bedrijven te helpen of te inspireren. Wat ik nu doe is concentreren op het begeleiden van vrouwen naar de top van hun kunnen. Zodat zij ook met trots en zelfvertrouwen hun capaciteiten kunnen tonen. En zelf ervaren. Dan zie ik veel resultaten en zoveel gelukkige en enthousiaste vrouwen!

 

Wil jij naar de top van jouw kunnen? Nodig mij uit!

Mijn programma Yes You Can Woman is goedgekeurd door ‘Brussel’. Wat dat inhoudt, daar vertel ik je persoonlijk graag meer over. Mijn empowerment programma Yes You Can Woman raakt de vrouw precies op die plek waar haar vrouw-zijn samenkomt met leiderschap, verantwoordelijkheid, visie, introspectie, talenten en je droom leven binnen je werk.

 

Ik denk wel eens ‘Wow, wat zou het leven anders zijn geweest voor mij als ik zo’n cheerleader had gehad om mij zo te enthousiasmeren.’ J Wil jij nu meer weten? Neem contact op met mij.