Wil de echte leider opstaan!

Wil de echte leider opstaan! Lucinda Douglas over leiderschap.

Een jonge vrouw aan de telefoon. Zij is een van vier directeuren van een mooi bedrijf in Rotterdam, haar vragen zijn persoonlijk en helder. ‘Lucinda, ik heb leiderschapskwaliteiten, mijn mannelijke collega’s geven mij alle ruimte daarvoor maar mijn vrouwelijke collega niet. Hoe pak ik dit aan? Mijn klanten zien wel mijn superioriteit maar aangezien ik klein gehouden word binnen mijn team, kom ik niet tot bloei. Hoe, wat, waar begin ik?’

Situationele leider

Mijn advies was ook helder. In deze tijd hebben we situationele leiders nodig. Je kunt niet altijd en eeuwig dé grote sterke leider uithangen. Dat is vermoeiend. Zorg ervoor dat je nooit op zoek gaat naar bevestiging dat jij de leider bent. Hoe mensen je zien is niet van belang maar wat ze zien van jouw talenten en skills spreekt boekdelen. Als jij mensen puur moet overtuigen van zoiets als ‘Ik ben de leider’, loop je altijd kilometers achter. Zorg ervoor dat mensen jouw daden, jouw handelingen en beslissingen respecteren.

Daarna sprak ik een goede vriendin met een managementfunctie en zij noemde dit fenomeen de ‘campingbeheerder’; je kent het terrein en je bent de leider, de inspirator en facilitator als het nodig is, je plakt hier een pleister en helpt daar iemand op weg. Je bent wat nodig is op dat moment.

Over de schaduw heen

Wat betreft mannelijke en vrouwelijke directieleden: geef de vrouw het vertrouwen dat haar toekomt. Zo’n grote moeite is het toch niet om te bouwen aan een team vol wederzijds respect? We zitten in hetzelfde bootje en we zijn gefocust op een bestemming. Confrontaties zijn zinloos. Dat levert maar al te vaak verliezers op en mensen die de boel verzieken. De boot wiebelt gevaarlijk en ligt stil in een onvoorspelbare zee tot ongenoegen van bemanningsleden en passagiers. Mensen ontdooien altijd als ze ervaren dat er geen bedreigingen zijn.

En ik weet, groei betekent ook incasseren en rekening houden met het groter goed. Strubbelingen mogen er zijn maar uiteindelijk stapt een echte leider over zijn en haar schaduw heen. Soms offer jij jezelf op om later sterker terug te komen. Je bent de leider die verschillende leiders in zich heeft. Kies voor de geruisloze overtocht met de wind vol in de zeilen, daar profiteren alle betrokkenen van.

Directieve leider

Daarna sprak ik een senior manager van een grote organisatie. Zij gaf aan dat gezien de omstandigheden de directieve leider nu wel zijn intrede mag maken. Iemand die niet bang is en niet twijfelt. Ik moest lachen… niet voor niets natuurlijk. Al dat gepolder in Nederland is zo vermoeiend en in het buitenland is er dan ook totaal geen ruimte hiervoor. In tijden van vrede en rust kan bijna iedereen de leider uithangen maar als het gaat om een crisis, mag de echte leider wel opstaan en dat wordt ook van hem of haar verwacht.

Leider graag en geen watje

Ik weet nog dat een vriendin vertelde dat het niet goed ging met haar bedrijf en zij riep haar mensen bij elkaar. Daar zat zij dan met zesentwintig mensen en zij zei: ‘Ik heb geen idee meer. Wat kan ik nu doen? Hebben jullie ideeën? Ik sta ervoor open.’ Een van haar managers riep haar naar achteren om even met haar te spreken: ‘Wil je alsjeblieft jouw rol innemen. Deze mensen zijn bang dat ze hun baan kwijtraken en jij geeft aan het niet te weten. Nu moet je juist rechtop staan en het verschil maken. Wil je nu komen en iets zeggen dat hoop geeft? Iets dat zekerheid geeft?’ Dit verhaal is mij altijd bij gebleven. Mensen hebben een leider nodig die er staat en van waarde is op het moment dat er werkelijk toedoet en het verschil kan maken.

Vrouw & leiderschap

Als ik kijk naar mijn vriendinnen en relaties kijk, zie ik vrouwen die het echt goed doen op dit moment. Ze weten waar ze voor staan en ze zijn er geweldig in. Ze bolwerken diverse management- en strategische uitdagingen met kennis én flair. Wat vind ik het toch fijn om met hen te sparren, super boeiende gespreksstof! Hoe sta jij erin? Speel jij jouw leiderschapsrol met verve?

Smart & Savvy Leadership

Voor vrouwen in organisaties die verder willen, schreef ik het boek Smart & Savvy Leadership; Every woman has to play the game.

Smart& Savvy Leadership van Lucinda Douglas